nederland

Jihad-expert AlDe’emeh annuleerde lezing: ‘Ik sta op dodenlijst IS’

Door Tom Reijner - 17 oktober 2016

Montasser AlDe’emeh zou zaterdag spreken op het Brainwash-festival in Amsterdam. Maar de jihadisme-deskundige annuleerde zijn lezing  om ‘veiligheidsredenen’. Nu blijkt waarom hij niet is gekomen.

‘Islamitische Staat heeft mij op een dodenlijst staan,’ zegt de Belgisch-Palestijnse AlDe’emeh naar eigen zeggen in een interview met het AD maandag.

Besloten om zich terug te trekken

Hij is bang dat de terreurbeweging op elk moment kan toeslaan – en dat kan ook gebeuren in Amsterdam. ‘Ik heb in 2014 in Syrië met Vlaamse en Nederlandse jihadisten gesproken en sinds bekend is dat ik samenwerk met de Belgische veiligheidsdienst, word ik vanuit die hoek bedreigd.’ Op Twitter schreef Alde’emeh zaterdag dat zijn optreden om ‘veiligheidsredenen’ niet door kon gaan. ‘Bedankt voor jullie begrip.’

‘Iedereen wilde dat ik kwam en ze wilden zich tot het uiterste inspannen’, aldus de jihad-deskundige. ‘Maar op zo korte termijn was accurate beveiliging niet te regelen. Ik heb zelf besloten me terug te trekken.’ De gemeente zegt in de krant niet te zijn betrokken bij het besluit van AlDe’emeh. ‘We respecteren dat besluit, maar de gemeente had ook in dit geval samen met de politie willen inspannen om het optreden door te kunnen laten gaan zoals gepland. AlDe’emeh laat verder doorschemeren dat Nederland op een ‘naïeve’ manier met de islamitische terreurdreiging omgaat. ‘Omdat Nederland tot dusver grote aanslagen bespaard zijn gebleven, wordt de ernst van de dreiging onderschat. Nederland kan geen aanslag aan, is mijn indruk. Er is nu zoveel polarisatie en angst.’

AlDe’emeh hangt celstraf boven het hoofd

AlDe’emeh doet onderzoek naar jihadisten en hun ideologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij leefde zelfs een tijdlang tussen Vlaamse en Nederlandse jihadisten in Syrië, om hun motieven te begrijpen. Begin oktober kwam zijn boek De weg naar radicale verzoening uit, waarin journalist Jan Lippens in gesprek gaat met AlDe’emeh. In het boek zet hij de gevaren van de islam uiteen.

Elsevier zet een aantal bevindingen van AlDe’emeh uit zijn boek op een rij. Lees hier meer >
(FILES) This file photo taken on June 8, 2015 shows Montasser AlDe'emeh, a researcher and writer on radicalism and extremism, posing in Mechelen. Belgian prosecutors said on January 11, 2015 they have arrested a high-profile expert on jihadi fighters and charged him with providing a suspected extremist with a false affidavit that he was on a deradicalisation course. Montasser AlDe'emeh runs a centre in Brussels' gritty Molenbeek district -- where several of those who carried out November's Paris attacks lived -- that aims to prevent young Belgians from going to fight in Syria and also help reintegrate those who do so on their return. / AFP / JOHN THYS

Maar AlDe’emeh is niet onomstreden. Het Belgische Openbaar Ministerie heeft een jaar celstraf tegen hem geëist vanwege valsheid in geschriften. Hij zou een valse schriftelijke verklaring hebben afgegeven voor een ex-Syriëganger. AlDe’emeh gaf de verklaring af om zo aan te kunnen geven dat de jihadist een deradicaliseringsproject doorliep, maar de Belgische justitie denkt dat dit niet klopt. De jihad-expert wil daar tegen het AD voorlopig niets over zeggen. ‘Zoals u in de Vlaamse kranten hebt kunnen lezen, heb ik tegen de rechter gezegd dat ik toen voor de Staatsveiligheid werkte.’ Het is overigens volgens hem onmogelijk om moslimextremisten die naar het Midden-Oosten reizen, te deradicaliseren. ‘Die kerels mág je niet laten terugkeren. Wie het toch zou proberen, pak je op en stop je in een streng bewaakte cel.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.