nederland

OM: Laura wel vervolgd voor beramen terreurmisdrijf

28 oktober 2016

Laura Hansen, de jihadbruid die begin augustus aankwam in Nederland na verblijf in IS-gebieden met haar man, wordt nog steeds verdacht van het beramen van een terroristisch misdrijf. Het OM meldt aan elsevier.nl dat het de verdenking niet laat vallen.

2016-10-26 20:54:39 DEN HAAG - (Dick Schoof, Nationaal Coordinator Terrorismebestrijding en Veiligheid tijdens het debat over de laatste stand van zaken met betrekking tot de ramp met vlucht MH17. ANP BART MAATTerrorismecoördinator Dick Schoof wil jihadbruid Laura als rolmodel

Eerder berichtte De Telegraaf dat Hansen alleen zou worden vervolgd voor deelname van een terroristische organisatie en dat de tweede verdenking zou vervallen. Dat blijkt niet het geval.

Het ‘Nederlandse jihadbruidje’ deed eind juli dit jaar als deserteur van de terreurgroep Islamitische Staat (IS) haar verhaal op een Koerdische TV-zender. Hansen vluchtte uit een gebied dat werd bezet door IS, samen met haar kinderen. Haar man liet ze achter in Syrië.

Aanslag in Nederland?

Hansen werd volgens het OM verdacht van het voorbereiden van een terreurdaad, maar die verdenking zou volgens de krant zijn vervallen. Dat klopt niet, meldt het OM: beide verdenkingen blijven staan. Hoewel Laura beweert dat ze niet wist dat haar man zich wilde aansluiten bij IS, twijfelt Justitie sterk aan haar verhaal.

Nadat de 20-jarige bekeerde moslima aankwam in Nederland, werd ze meteen opgepakt. Er volgt een strafrechtelijk onderzoek, en Hansen wordt bijzonder lang vastgehouden: ze zit al drie maanden in voorlopige hechtenis. Als ze onschuldig blijkt wil antiterreurcoördinator Dick Schoof overigens een rolmodel van haar maken.

Man bleef achter in Irak

De vrouw beweert dat haar man haar onder valse voorwendselen overhaalde om uit Nederland te vertrekken: het paar zou vluchtelingen helpen in Turkije, maar sloot zich in plaats daarvan aan bij IS in Syrië. In juli dit jaar vluchtte Hansen naar eigen zeggen uit het gebied.

Laura-Hansen2-1200x628-1 (1)Waarom worden jihadbruiden niet als strijders gezien?

Koerden die bij een checkpoint stonden, zagen een auto aankomen en gingen ervan uit dat het een zelfmoordterrorist was. Uit de auto stapten Laura Hansen, haar Palestijns-Nederlandse man en haar twee kinderen. Ze hielden een witte vlag omhoog. Vanuit IS-gebied werd daarna op de vier geschoten, de Koerden reageerden met mortiergranaten.

De man van Hansen raakte gewond, terwijl Hansen en de kinderen het Koerdische checkpoint wist te bereiken, zeggen Koerdische Peshmerga-strijders. Toen de Koerden aan Laura vroegen of haar man niet mee moest, zou ze hebben geantwoord: ‘Hij is een slecht mens, hij is lid van IS, laat hem achter.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.