nederland

Mannen achter anti-homoflyers wilden ‘discussie ontketenen’

Door Elif Isitman - 20 oktober 2016

De politie heeft drie mannen aangehouden voor het verspreiden van de anti-homoflyer eerder deze week in Amsterdam-West. Het gaat om een 39-jarige Rotterdammer en twee 29-jarige Hagenaars.

De drie hebben tevens bekend dat ze de flyer hebben verspreid. Naar eigen zeggen wilden ze daarmee een ‘discussie ontketenen’.

Religies tegen homoseksuelen

De politie kwam de drie mannen op het spoor door camerabeelden. Na verhoor mochten ze weer naar huis. Het Openbaar Ministerie moet nog bepalen of de inhoud van de flyer strafbaar is en of er overgegaan wordt op vervolging.

In de folder, die bij mensen in de brievenbus werd gestopt, staat onder meer dat homoseksualiteit verboden is volgens de islam, het jodendom en het christendom en roept deze drie geloven op ‘zich te verenigen’. Ook beweren de schrijvers dat 29 procent van de kinderen van homoseksuele ouders wordt misbruikt, en dat het zelfmoordpercentage van deze groep ‘op 200 procent’ ligt.

De folder verwijst daarnaast naar een Facebook-pagina genaamd ‘The pain of the family Barbu’. Op de pagina wordt het verhaal verteld van Roemeense ouders in Groot-Brittannië, wier kinderen in bescherming werden genomen door de sociale hulpverlening na de scheiding. De kinderen zouden ‘verplicht’ worden ondergebracht bij een homokoppel.

Turkse prediker niet achter flyers

Eerder werden volgelingen van de omstreden ultraconservatieve Turkse prediker Harun Yahya verdacht van de actie. Citaten en afbeeldingen die op Facebook-pagina’s van Yahya-aanhangers staan, werden namelijk ook in de pamfletten gebruikt.

De politie benadrukt dat de drie opgepakte mannen geen aanhangers van de prediker zijn: het was een losstaande actie, aldus de politie. Ook zou er geen link bestaan tussen de flyers en de eerder genoemde Facebook-pagina over de Roemeense ouders.

De LHBT-belangenorganisatie COC riep Amsterdammers die de folder in de bus kregen eerder op om aangifte te doen. Een aantal mensen heeft dat ook daadwerkelijk gedaan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.