#TK2017

Met ‘hoop en optimisme’ wil ChristenUnie strijd aangaan met concurrerend CDA

Door Elif Isitman - 15 oktober 2016

De ChristenUnie presenteert haar verkiezingsprogramma met de conclusie dat Nederland een goed land is om te wonen. ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers wil daarmee duidelijk een optimistischere toon zetten dan zijn CDA-collega en concurrent Sybrand Buma.

De ChristenUnie wil met ‘optimisme en hoop’ de problemen in Nederland gaan aanpakken, schrijft Trouw. De titel van het vrijdag gepresenteerde verkiezingsprogramma is dan ook ‘Hoopvol realistisch’.

‘Breuklijnen in de samenleving’

‘Ik zie waar de breuklijnen in de samenleving zitten, maar ik heb de hoop dat het niet eindigt met die constatering en er verbetering kan komen’. Het CDA, toch een concurrerende partij, presenteerde afgelopen woensdag het eigen programma met een beduidend somberdere toon. ‘Is dit een land dat we door willen geven aan onze kinderen? Ik vrees dat weinig mensen die vraag met ‘ja’ beantwoorden,’ zei Buma ten overstaan van zijn publiek.

Het programma lijkt, ondanks het toegevoegde optimisme, toch veel op dat van collegapartij CDA. De ChristenUnie wil in haar campagne drie centrale thema’s naar voren halen. De thema’s ‘hoop voor onze kinderen’, ‘vrijheid, en ‘iedereen doet mee’ moeten de kern vormen van het verkiezingsprogramma. Wat zijn de belangrijkste punten uit het programma?

  • Onder meer door net als het CDA de basisbeurs voor studenten terug te brengen, en door ‘binnen één generatie volledig op duurzame energie over te gaan’ wil de ChristenUnie ‘de kinderen’ een betere toekomst bieden.
  • Onder het thema ‘iedereen doet mee’ komt de partij – ook weer net als het CDA- met het voorstel voor een verplichte sociale dienstplicht van zes maanden voor jongeren. Hoewel de term ‘vrijwilligerswerk’ wordt genoemd, zit er wel een element van dwang in: Segers sloot de mogelijkheid voor een boete of celstraf voor jongeren die de dienstplicht ontlopen niet uit. Wel moeten de jongeren voor het vrijwilligerswerk een vergoeding van 4,50 euro per uur krijgen.
  • De partij probeert onderwerpen ‘op rechts’ te balanceren met onderwerpen ‘op links. De partij wil bijvoorbeeld twee miljard euro extra voor defensie, maar ook een miljard erbij voor ontwikkelingssamenwerking.
  • De partij wil het eigen risico in de zorg met minimaal 100 euro omlaag brengen.
  • Een verplicht tweejarig leerwerktraject voor migranten met leefgeld en onderdak in plaats van een uitkering, om de overgang tot de arbeidsmarkt soepeler te maken
  • Duizend extra wijkagenten.
  • Ook het element ‘gezin’ vormt uiteraard een speerpunt: de CU wil tien dagen vaderschapsverlof voor vaders, en een minister van Jeugd en Gezin.
  • Hoe precies is niet duidelijk, maar de partij wil de ‘macht van de Europese Commissie’ inperken.

De SGP sloeg vrijdag een harde toon aan, met een oproep tot een verbod op minaretten en gebedsoproepen vanaf moskeeën, een ‘versterking van de islamisering in de publieke ruimte’, volgens lijsttrekker Kees van der Staaij. ‘We zijn hier niet in het Midden-Oosten,’ lichtte hij toe.

Een opvallend plan van de christelijke partij die vrijheid van godsdienst doorgaans juist hoog in het vaandel heeft staan. ‘Maar die vrijheid is niet onbeperkt. We mogen er grenzen aan stellen.’ Om het aantal oproepen per moskee aan te pakken zou wel een grondwetswijziging nodig zijn, waarna losse gemeentes mogen ingrijpen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.