nederland

PvdA’er Monasch plaatst frontale aanval op ‘sorry’ Samsom

22 oktober 2016

De strijd om het leiderschap van de PvdA is in volle gang. De favorieten voor het lijsttrekkerschap zijn de prominenten Diederik Samsom en Lodewijk Asscher, met als outsider Jacques Monasch – groot criticaster van de huidige partijkoers. Dat blijkt dit weekeinde maar weer eens.

In een interview met het AD uit Monasch – Kamerlid voor de sociaaldemocraten – stevige kritiek.

Volgens hem heeft Samsom zijn fractie bewust verwaarloosd – een verwijzing naar de excuses die de huidige partijleider eind augustus maakte. ‘Ik had de fractie meer moeten bijstaan,’ zei Samsom in een interview met NRC. ‘Ik had Kamerleden meer moeten coachen, meer een team moeten smeden. Uit de fractie is niet gehaald wat erin zat.’ Hij zou het te druk hebben gehad met het kabinet-Rutte II. Immers, Samsom stond samen met premier Mark Rutte (VVD) aan de wieg van de huidige coalitie.

Monasch maakt vandaag gehakt van die spijtbetuiging. ‘Het was zo doorzichtig, een half jaar voor de verkiezingen even sorry zeggen zonder het te menen. We hebben intern zo vaak gezegd dat het anders moest. Er is te veel controle in de fractie.’ De kandidaat-lijsttrekker neemt het Samsom vooral kwalijk dat fractieleden niet met eigen voorstellen kunnen komen. In plaats daarvan zou de fractieleider alles afstemmen met Rutte en vicepremier en partijgenoot Lodewijk Asscher.

PvdA kent zeker drie kandidaat-‘verlossers’. Eén wordt op ingewikkelde manier gekozen. Maakt het de kiezer wat uit wie er lijsttrekker wordt?pvda

In hetzelfde vaarwater als Monasch

Laatstgenoemde kwam er vorige week dan eindelijk voor uit: ik wil leider van de PvdA worden. Asscher gaat in hetzelfde vaarwater zitten als Monasch wat betreft de sociaal-culturele component. Zo is een van zijn belangrijkste punten de bestrijding van islamisten.  ‘Er zijn radicale islamisten die tegen moslims zeggen dat ze zich tegen Nederland moeten keren.’

Over het verschil tussen hem en Asscher zegt Monasch: ‘Ik ga direct op de problemen af. Ik spreek veel met ondernemers, die allemaal mensen in vaste dienst willen nemen. Maar door de Wet Werk en Zekerheid en loondoorbetaling bij ziekte zijn ze heel onzeker geworden. De risico’s zijn te groot. Ik zou zeggen: ga zo snel mogelijk weer om de tafel. Maak een sociaal akkoord 2.0. Als je je oor te luisteren legt, kun je niet anders.’  Den Haag moet eens duidelijke morele grenzen stellen op het gebied van integratie, vindt Monasch. ‘Zeggen wat de normen zijn. De boerkini en de hoofddoek: dat is een vorm van onderdrukking van vrouwen.’

Naast Samsom, Asscher en Monasch zijn Gerard Bosman, PvdA-leider in Ridderkerk, en Pelle Oosting uit Deventer in de race voor het lijsttrekkerschap van de PvdA. Kandidaten kunnen zich nog tot maandag aanmelden voor de verkiezingen. Daarna mogen de PvdA-leden hun voorkeur uitspreken. Op 9 december moet er een winnaar zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.