#TK2017

Samsom vindt kritiek Monasch ‘merkwaardig’ en ziet weg naar premierschap

Door Emile Kossen - 23 oktober 2016

Zeker van zijn positie als lijsttrekker van de PvdA is Diederik Samsom allerminst. Toch kijkt hij alvast vooruit naar wat hij wil, mocht hij ook bij de volgende verkiezingen de kar trekken: premier van Nederland worden.

‘Als we de grootste worden, wil ik wel premier worden,’ zei Samsom in het tv-programma WNL op Zondag. ‘Je wilt als politicus meesturen aan de toekomst van het land en dan wil je op de plek zitten waar dat het beste kan. Er zijn plekken waar je heel veel kunt bereiken en het Torentje is er daar een van.’

Slechte peilingen en interne kritiek
Samsom gaf wel aan dat ‘dit soort scenario’s niet heel erg dominant in mijn hoofd zit’. In de peilingen staat de PvdA er slecht voor – verschillende peilingen geven tien of elf zetels aan de sociaaldemocraten – en bovendien is het allerminst zeker dat Samsom de lijsttrekker van de partij zal worden.

PvdA kent zeker drie kandidaat-‘verlossers’. Eén wordt op ingewikkelde manier gekozen. Maakt het de kiezer wat uit wie er lijsttrekker wordt?pvda

Samsom was de afgelopen vier jaar partijleider van de PvdA, maar de kritiek op zijn bewind is de afgelopen tijd flink toegenomen. Onder anderen vicepremier Lodewijk Asscher en Kamerlid Jacques Monasch strijden met hem om de positie van lijsttrekker van de partij voor de verkiezingen in maart. Samsom zei blij te zijn ‘het verhaal van de PvdA weer te kunnen vertellen’, maar weigerde in te gaan op de vraag wat hem onderscheidt van Asscher en de andere kandidaten. ‘Ik heb me voorgenomen om me niet met anderen te vergelijken.’

Alleen Monasch wil hij wel aanvallen
Wel noemde hij opmerkingen van Monasch ‘merkwaardig’. Het Kamerlid haalde zaterdag hard uit naar de excuses van Samsom en beweert dat het PvdA-verkiezingsprogramma eigenhandig door Asscher en Samsom is gemaakt. ‘De leden van de partij maken dat programma, ik heb me juist bescheiden opgesteld als fractievoorzitter,’ reageerde Samsom.

Monasch heeft gezegd dat hij bepaalde onderdelen van het programma wil aanpassen, mocht hij de lijsttrekkersverkiezing winnen. Zo vindt hij dat er normen moeten komen voor boerkini’s en hoofdoeken, wat hij symbolen van ‘de onderdrukking van vrouwen’ noemt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.