#TK2017

Paul Tang doet niet mee aan strijd om lijsttrekkerschap PvdA

Door Bauke Schram - 19 oktober 2016

De europarlementariër Paul Tang (PvdA) stelt zich niet kandidaat als nieuwe lijsttrekker van de partij. Dat meldt de politicus op zijn website.

WFA00:FRACTIEVOORZITTERPVDA:AMSTERDAM;16OKT05- Foto Lodewijk Asscher. In Amsterdam werd de nieuwe fractievoorzitter voor de gemeenteraad van Amsterdam gekozen,de keuze is gevallen op Lodewijk Asscher. WFA/rvz/strRein van ZanenAsschers spoor van mislukkingen: steeds net op tijd vertrokken

De strijd om het lijsttrekkerschap zal gaan tussen huidige partijleider Diederik Samsom, vicepremier Lodewijk Asscher en het rebelse Kamerlid Jacques Monasch. Tang heeft een ‘knoop doorgehakt’, schrijft hij op Twitter.

Vertrouwen in linkse koers

Hij overwoog om een gooi te doen naar het lijsttrekkerschap, maar ziet daar toch van af. ‘De afgelopen weken hebben mij de overtuiging gegeven dat mijn partij weer een herkenbare linkse koers zal varen, met ruimte voor dwarse idealen en in felle strijd tegen de “ieder voor zich”-mentaliteit.’

Deze koers kan de PvdA niet varen ‘zonder stevige sociaaldemocratische beweging in Europa,’ aldus Tang. Hij hoopt dat zijn partij ‘links lef’ blijft tonen. Dat zou op de achtergrond zijn geraakt door de samenwerking met de VVD in de coalitie.

Samsom, Asscher en Monasch

Maandagavond kondigde vicepremier Lodewijk Asscher officieel zijn kandidatuur aan. Hij zal de strijd aan gaan met Samsom en Monasch. Samsom en Asscher worden ervan beticht precies dezelfde koers te willen varen, terwijl Monasch het roer juist wil omgooien.

De race om het lijsttrekkerschap is nu al veelbesproken door een controversieel nieuw plan om Nederlanders voor twee euro mee te laten stemmen. Zo hoopt de PvdA meer mensen betrokken te krijgen bij de partij, en de keuze open te gooien voor iedereen, niet alleen de vertrouwde partijleden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.