nederland

NAVO op scherp: Russische vloot vaart via Noordzee naar Syrië

Door Tom Reijner - 19 oktober 2016

Tot de tanden toe bewapend vaart deze dagen de Russische marine met een vloot naar Syrië. Hun route gaat via Noorwegen, via de Noordzee, naar het gebied rond de Middellandse Zee. Vanwege alle spanningen houdt de NAVO een oogje in het zeil.

De vloot, met onder meer het Sovjet-vliegdekschip Admiral Kuznetsov en de grootste nucleaire kruiser Pjotr Veliki, vaart misschien wel langs de Nederlandse kust. In totaal gaat het om acht schepen.

Dat betekent dat de marine in Den Helder moest reageren. Eerder stuurde de Commandant der Strijdkrachten Rob Verkerk een tweet de wereld in waarin hij meldde dat het Nederlandse luchtverdedigings- en commandofregat ZrMs Evertsen stand-by stond om de vloot eventueel te begeleiden, mocht deze inderdaad over de Noordzee varen.

Maar een woordvoerder van het ministerie van Defensie laat tegenover Elsevier.nl weten dat deze inzet niet meer nodig is. ‘Er is besloten om een NAVO-eskader in te zetten,’ zegt Paul Middelberg. Volgens Russische media gaat het om de grootste Russische vloot door Noord-Europese wateren sinds 2014. De schepen zijn gespot door Noorwegen, schrijft de BBC. Het gebeurt overigens wel eens vaker dat er schepen van de Russische vloot passeren.

Maar de doortocht nu komt op een gespannen moment. De verhouding tussen de Verenigde Staten – met in hun kielzog de Europeanen – en Rusland is bekoeld vanwege de oorlog in Syrië en het conflict rond Oekraïne. Aanhoudende bombardementen van Russische en Syrische jets op de Syrische stad Aleppo zetten kwaad bloed – in dien mate dat Washington de gesprekken over een hernieuwde wapenstilstand stopzette. Inmiddels wordt er weer voorzichtig gepraat over de maar voortdurende oorlog. Rusland heeft een basis bij Latakia waarvandaan het steun verleent aan de Syrische president Bashar al-Assad.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.