nederland

Teruggekeerde IS-strijder krijgt hulp bij vinden werk en woning

Door Nikki Sterkenburg - 29 oktober 2016

Wie terugkeert uit het kalifaat, kan na strafrechtelijke vervolging een Nederlands exitprogramma doorlopen. In de praktijk betekent dit onder meer hulp bij het vinden van woning, werk en een opleiding.

Dat vertelt Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof in een interview met Elsevier. Wie terugkeert zal eerst strafrechtelijk worden vervolgd voor deelname aan een terroristische organisatie. ‘Van een aantal ligt al een redelijk dik strafdossier klaar. Maar van een aantal moet het dossier dikker. Tijdens de voorlopige hechtenis kunnen we verder onderzoek doen.’

‘Inzetten op deradicalisering’

In eerdere zaken werden terugkeerders en nog bij IS verblijvende strijders veroordeeld tot maximaal zes jaar cel. Zij zullen tijdens het uitzitten van hun gevangenisstraf worden gemonitord om te kijken in hoeverre ze nog een gevaar vormen voor de Nederlandse samenleving. Schoof: ‘Tegelijk willen we inzetten op deradicalisering. Daar hebben we, naar Duits voorbeeld, een exit-programma voor.’

Daarbij zullen er onder meer gesprekken met familieleden worden gevoerd onder leiding van een coach. Wie geweld afzweert, krijgt onder meer na de vrijlating hulp bij het vinden van woning, werk en een opleiding. Schoof benadrukt dat de aanpak vooral is gericht op ‘risicoreductie’, en dat de hulp bij het vinden van een huis, baan en op­leiding een bijkomstigheid is.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.