nederland

SP zorgt voor rel met ‘walgelijke’ tweets over stervenshulp

Door Tom Reijner - 13 oktober 2016

De SP ligt flink onder vuur na een aantal uitspraken over stervenshulp in een voorstel van het kabinet. Twitteraars en onder meer D66 en VVD dienen de socialisten van stevige repliek.

Lilian Marijnissen, het aanstormende talent binnen de partij en dochter van, schreef op Twitter de kabinetsplannen ‘zorgwekkend’ te vinden.

Schippers bevindt zich ‘op hellend vlak’

‘Schippers (bevindt) zich op hellend vlak,’ schreef zij. ‘De ouderenzorg is niet op orde. Veel ouderen zijn eenzaam en dan wordt levensbeëindiging makkelijker?’

Die uitspraak woensdagavond kwam Marijnissen ogenblikkelijk op forse kritiek te staan. ‘Kan Twitter een dislike-knop toevoegen? Vieze smaak in mijn mond’ ‘schaamteloos’ en ‘uw reactie is beneden alle peil,’ zijn zoal de reacties. Het verwijt is dat het Kamerlid in spe suggereert dat de overheid ouderen bewust een voortijdig levenseinde toewenst.

‘We moeten zorgen dat ouderen een waardige en goed verzorgde oude dag kunnen genieten. Een samenleving waarin ze een plek hebben en met uitmuntende zorg, als die nodig is. Helaas heeft dit kabinet het tegenovergestelde gedaan, het bezuinigde fors. Dat heeft tot extreem verschraalde zorg geleid,’ zei partijleider Emile Roemer volgens de NOS. En dit zei Renske Leijten, SP-zorgwoordvoerder in de Kamer:

Hulp onder strikte voorwaarden

‘Walgelijk en smakeloos,’ noemt VVD-Kamerlid Sjoerd Potters het verband dat de socialisten leggen tussen het kabinetsbeleid en de wens van sommige ouderen om hun leven te beëindigen. Ook de D66 is niet mals voor de partij van Roemer. D66’er Vera Bergkamp vindt dat de Socialistische Partij ‘door de bodem van de integriteit’ is gezakt met de uitspraken over het kabinetsplan. Ze verzocht Leijten vanmorgen in een debat in de Tweede Kamer afstand te nemen van deze SP-lijn, maar de beklaagde ziet zelf niet in wat ze verkeerd heeft gedaan.

Euthanasieplan werpt lugubere schaduw over laatste levensfase, schrijft Gertjan van Schoonhoven >

2016-02-04 11:47:20 DEN HAAG - Paul Schnabel, voorzitter van de Adviescommissie Voltooid Leven, ook wel Commissie van Wijzen of Commissie Schnabel genoemd, overhandigt op het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport (VWS) aan de ministers Edith Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) het advies over de juridische mogelijkheden en maatschappelijke dilemmaÕs met betrekking tot hulp bij zelfdoding aan mensen die hun leven voltooid achten. ANP KOEN VAN WEEL

 

Het kabinet wil in overleg met diverse organisaties een nieuwe wet uitwerken, waarmee ouderen sneller hulp kunnen krijgen om een einde aan hun leven te maken. Die hulp moet onder strikte voorwaarden worden geboden aan ouderen die vinden dat hun leven voltooid is.

Een van de voorwaarden moet zijn dat een stervenshulpverlener met een medische achtergrond en een speciale opleiding de oudere begeleidt en het verzoek om levensbeëindiging toetst, schrijven minister Edith Schippers (VVD) van Volksgezondheid en Ard van der Steur (VVD) van Veiligheid en Justitie woensdag aan de Tweede Kamer.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.