nederland

Vader van Leidse IS-overloper Reda: ‘Hij weet wat hem te wachten staat’

13 oktober 2016

Mohamed Nidalha, de vader van de 22-jarige Reda Nidalha uit Leiden die zich aansloot bij terreurbeweging Islamitische Staat (IS), wil graag dat zijn zoon zo snel mogelijk terugkeert naar Nederland. Volgens de man is zijn zoon bereid zichzelf aan te geven bij de autoriteiten.

‘Hij weet precies wat hem te wachten staat,’ zegt Nidalha donderdagavond bij Pauw. De man zegt niet te weten of zijn zoon ook heeft gevochten voor IS, maar hij denkt van niet.

Interneringskamp van Vrije Syrische Leger

Woensdag dook Reda op in BBC-video over een interneringskamp voor IS-overlopers dat ligt in het noorden van Syrië. Het is opgericht door de rebellengroep Jaysh al-Tahrir, onderdeel van het Vrije Syrische Leger.

Zo’n 300 deserteurs en gevangengenomen IS-jihadisten zitten in het kamp. Volgens rebellenleider Mohammad al-Ghabi is het kamp bedoeld om de gevangenen te rehabiliteren.

Behandeld als een stuk vlees

Reda Nidalha uit Leiden, die zich nu Abu Sumail al-Hollandi noemt, zegt dat hij uit Nederland komt en vertelt hoe hij in 2014 bij IS terechtkwam. Via België en Turkije is hij naar Syrië gegaan. Om niet op te vallen deed hij zich in Turkije voor als een toerist die wilde feesten: een ‘party guy’.

Eenmaal aangesloten bij IS kreeg hij al snel spijt. ‘Je geeft je leven aan ze, ze nemen de controle totaal over. Ze gaan slecht met je om, vooral met de mensen uit het buitenland. Als je niet wilt vechten, behandelen ze je heel slecht. Als een stuk vlees.’

Nidalha wil terug naar Nederland

Nidalha wilde het IS-gebied snel verlaten, volgens hem net als veel andere buitenlanders. ‘De geheime dienst laat je niet zomaar gaan. Als je wordt gepakt, ga je de gevangenis in en krijg je de waarschuwing: als je dat nog een keer probeert, maken we je af’.

Toch lukte het hem om naar gebied te vluchten van het Vrije Syrische Leger. ‘IS is niet de ware religie. Ze doden mensen alsof het niets is,’ concludeert hij. ‘Ik wil terug naar mijn land, terug naar mijn leven. Ik weet dat ik problemen ga krijgen, maar ik wil die prijs betalen.’ De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTV) laat weten bekend te zijn met het bericht, en benadrukt dat jihadisten die terugkeren naar Nederland ‘direct in hechtenis’ worden genomen en strafrechtelijk worden vervolgd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.