nederland

Flink meer geweld rond opvangcentra: dit moet u weten

Door Emile Kossen - 03 oktober 2016

De overvolle asielzoekerscentra hebben geleid tot flink meer spanningen en meldingen van onrust. Door de toegenomen asielstroom is het logisch dat er meer incidenten waren, maar het aantal geweldsmeldingen nam onevenredig hard toe.

Het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) registreerde 9.166 meldingen, schrijft staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel, VVD) in een brief aan de Tweede Kamer. In 2.803 gevallen ging het om geweld en agressie, zoals schoppen en slaan. Er werd 813 keer aangifte gedaan voor zaken waar asielzoekers bij betrokken waren. 502 keer ging dat over geweld. Andere meldingen gingen om zaken als diefstal en fraude (199 keer), mensenhandel (17) en verkeersovertredingen (47).

Vooral het aantal meldingen van geweld nam flink toe ten opzichte van 2015. Toen werden in twaalf maanden tijd 377 geweldsincidenten door de politie geregistreerd.

Meer incidenten logisch, maar vooral veel meer geweld
Dat er meer incidenten zijn voorgekomen in en rond asielzoekerscentra lijkt logisch: de eerste zes maanden zaten gemiddeld 43.000 immigranten in een opvang van het COA. In dezelfde periode vorig jaar lag dat aantal rond de 25.000.

Het aantal geweldsincidenten nam echter onevenredig hard toe in 2016, zegt Dijkhoff. De verklaring van het kabinet is dat veel asielzoekers korte of langere tijd verbleven in noodopvangcentra. Daar hebben asielzoekers amper privacy. Dat kan hebben geleid tot spanningen tussen asielzoekers, schrijft Dijkhoff.

Serieuze misdaden
Tussen de incidenten zitten serieuze criminele daden. Er waren vooral veel ruzies tussen bewoners, maar ook af en toe met mensen buiten de azc’s. In Katwijk kreeg een asielzoeker het aan de stok met een taxichauffeur ‘na bevuiling van de taxi’. In het noodopvang in Alphen aan de Rhijn werd een psycholoog fysiek aangevallen en een transgender mishandeld. In Leiderdorp zouden asielzoekers worden geronseld voor de jihadstrijd.

Bij eerdere rapportages van incidenten gaf het COA aan dat vooral één groep problemen veroorzaakt. De zogeheten alleenstaande minderjarige vreemdelingen zitten achter het meeste geweld in en rond opvangcentra, bij overige groepen komt geweld nauwelijks voor.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.