nederland

Hoe Rotterdam oprichting salafistenschool blokkeerde

25 oktober 2016

De gemeente Rotterdam heeft ervoor gezorgd dat er toch geen salafistisch lesinstituut komt. Met behulp van het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Nederlandse ambassade in Qatar, kon Rotterdam de oprichting van de omstreden school voorkomen.

Het was geen goedkope actie: het pand, dat de Al-Waqf stichting in Qatar eerder voor 1,7 miljoen kocht, moest worden opgekocht door de gemeente. Rotterdam wil niet kwijt hoeveel het precies heeft besteed aan het gebouw, maar het bedrag ligt waarschijnlijk tussen de 1,5 en 2 miljoen euro.

Netwerk van islamitische stichtingen

Burgemeester Ahmed Aboutaleb laat in een brief weten dat de school er niet komt. De Duitse stichting Al Nour, die op papier de eigenaar van het pand was, heeft aangegeven niet door te gaan met de oprichting van de school. Het geld voor het pand kwam eigenlijk van de Qatarese stichting Eid Charity, die aan radicale organisaties gelieerd zou zijn.

De oprichter van de Eid Charity, Abd al-Rahman al-Nu’aymi, een oud-professor op de sanctielijst van de Verenigde Naties, staat bekend als ‘investeerder in terreur’. De steenrijke Qatarees zou miljoenen hebben gedoneerd aan terreurorganisaties zoals Al-Qa’ida. Ook blijkt uit documenten die zijn gelekt door WikiLeaks dat Eid Charity door Amerikaanse autoriteiten wordt gelinkt aan terreurbeweging Hamas.

De oprichter van het salafistisch lesinstituut ontkende in eerste instantie dat hij banden zou hebben met terreurorganisaties en financierders van terroristen. ‘Bewijs maar eens dat wij jihadisten zijn,’ had hij gezegd.

Onderhandelingen met Qatar

Via veel omwegen hebben Aboutaleb en de gemeente kunnen zorgen dat het controversiële netwerk, in ieder geval voorlopig, geen school zal oprichten in Rotterdam. Het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Nederlandse ambassade hebben gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van de Qatarese overheid.

Het pand zal nu een ‘maatschappelijk doel krijgen,’ zegt een woordvoerder van de gemeente. ‘Het wordt in elk geval geen salafistenschool.’ Deze zomer zorgden berichten over de school voor veel onrust, omdat het salafisme een zeer conservatief-religieuze stroming is binnen de islam. Partijen in Den Haag hopen ook een einde te maken aan de geldstromen uit het buitenland naar gebedshuizen en scholen. De invloed op Nederlanders vanuit Qatar, maar ook landen als Saudi-Arabië en Turkije,  zou veel te groot zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.