buitenland

Waarom doodenge horrorclowns ook in Nederland opduiken

Door Bauke Schram - 11 oktober 2016

De laatste hype die is overgewaaid vanuit de Verenigde Staten jaagt nu ook Nederlanders de stuipen op het lijf: killerclowns. Al weken doen berichten de ronde over mensen die, gekleed als clown, anderen laten schrikken. Waarom? En waarom zijn mensen bang voor clowns?

Ook in Nederland zijn de eerste horrorclowns gesignaleerd: in Almere en Oss werd melding gemaakt van een clown die een aantal kinderen met een mes achtervolgde. ‘Wij nemen dit als politie zeer serieus en de recherche heeft inmiddels ook een strafrechtelijk onderzoek ingesteld,’ aldus de politie Almere Buiten Hout.

Prank of misdaad?

‘Wij hebben vernomen dat het mogelijk zou kunnen gaan om pranks. Dit schijnt in Amerika een trend te zijn die is overgewaaid naar Nederland,’ schrijft het korps op Facebook. De politie roept de clown in kwestie, als het inderdaad gaat om een grappenmaker, op zich te melden. ‘Ziet u een zogenaamde “horrorclown” lopen, bel dan meteen 112!’

Wat is Coulrofobie?
Coulrofobie is de angst voor clowns. Door hun uitbundige uiterlijk en onvoorspelbare karakter, kunnen clowns soms eng overkomen. De fobie voor clowns (coulro komt van het woord ledematen, en wordt geassocieerd met clowns op stelten) ontwikkelt zich vaak in de jeugd.

2016-05-18 00:00:00 epa05315721 A clown participates in the 8th Laughter Fair in San Salvador, El Salvador, 18 May 2016. EPA/OSCAR RIVERA

Het gaat in de meeste gevallen inderdaad om een grap waarbij de clowns voorbijgangers, soms ’s avonds laat, laten schrikken. Veel filmpjes zijn al opgenomen van clowns die bijvoorbeeld in een lift wachten totdat een nietsvermoedend doelwit op het liftknopje drukt en de deuren opengaan.

Toch is ook een aantal gewelddadige clowns gesignaleerd. Vooral in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië vertellen ooggetuigen over horrorclowns met machetes en andere wapens. In veel gevallen gaan de clowns ook kinderen achterna. In Pennsylvania is een jongen van 16 om het leven gekomen na een steekpartij en de politie verdenkt een man in een clown-kostuum van de moord.

Waar komt de hype en de angst voor clowns vandaan?

De uit de hand gelopen hype, overgewaaid naar onder meer Nieuw-Zeeland, Australië, Canada en Frankrijk, zou wel eens te maken kunnen hebben met de remake van IT, de wereldberoemde horrorfilm gebaseerd op het boek van Stephen King. De film, over een doodenge killerclown, kwam voor het eerst uit in 1990, en krijgt een nieuwe versie in 2017. De clowns zouden ook wat weghebben van het populaire Batman-personage The Joker.

Vooral nu de Amerikaanse feestdag Halloween voor de deur staat, kunnen mensen blijkbaar niet wachten de enge clowns te gebruiken om anderen de stuipen op het lijf te jagen. Experts geven aan dat het vooral de onvoorspelbaarheid van clowns is die de figuren zo eng maken. Ook het feit dat ze zowel menselijke als onmenselijke aspecten hebben, werkt angstwekkend.

Bekend is ook het verhaal van John Wayne Gacy, de seriemoordenaar die werd veroordeeld voor verkrachting van en de moord op tientallen jongemannen. Hij lokte of vervoerde zijn slachtoffers vaak naar zijn eigen huis in clownkostuum. Gacy staat dan ook bekend als de Killer Clown. Als het personage Pogo de Clown trad hij jarenlang op, vooral op kinderfeestjes.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.