nederland

200 Pietactivisten gearresteerd na ‘verrassingsprotest’ Rotterdam

Door Bauke Schram - 12 november 2016

In Rotterdam zijn in totaal zeker 200 anti-pietactivisten opgepakt voor het verbreken van een protestverbod. De groep trachtte een ‘verrassingsprotest’ te organiseren.

Sinterklaas kwam na de intocht in Maassluis ook in Rotterdam, en daar wilden de activisten demonstreren. De demonstranten verzetten zich bij de aanhouding, en van beide kanten zouden ‘flinke tikken zijn uitgedeeld’, meldt NOS.

Aboutaleb wist van ‘verrassingsactie’

2016-11-12 10:18:52 MAASSLUIS - Politie te paard tijdens de laatste voorbereidingen in Maassluis voor de intocht van Sinterklaas. ANP BAS CZERWINSKI‘Verrassingsactie’ verijdeld en man met hakbijl aangehouden in Maassluis

Burgemeester Ahmed Aboutaleb zou al op de hoogte zijn geweest van de ‘verrassingsactie’ door een tip die hij op vrijdag kreeg. Daarom kon de politie ingrijpen. Ooggetuigen melden dat de activisten werden ingesloten en uiteindelijk gearresteerd.

Het was een van de acties van Kick Out Zwarte Piet en andere ‘anti-Black Face’-organisaties. Het Sinterklaasfeest krijgt al jarenlang een nare smaak door demonstranten en activisten. Ook pro-Pietendemonstranten van Nederlandse Volks-Unie waren aanwezig in Maassluis.

Maassluis wilde zorgen dat de anti-Pietactivisten hun recht op protesteren kunnen uitoefenen, en had spelregels opgezet voor de demonstranten. Tevens werden er plekken aangewezen waar de extreem-linkse activisten mochten protesteren. Maar de activisten kozen voor een andere route: stiekem gingen ze naar Rotterdam.

Noodbevel

Vanwege de dreiging door de georganiseerde demonstratie, kondigde Aboutaleb op vrijdag een noodbevel af. Daarom kon de politie ingrijpen: honderden activisten waren onderweg naar de Erasmusbrug. In de buurt van de brug zou de stoomboot van Sinterklaas aankomen.

Een bus werd daar stopgezet en de demonstranten werden gearresteerd: ze verbraken het demonstratieverbod. Bij de arrestatie van de activisten trad de politie hard op en de activisten verzetten zich in veel gevallen tegen de aanhouding.

De bekende anti-racismeactivist Jerry Afriyie en zijn advocaat Michiel Pestman zijn ook aangehouden. Afriyie, beter bekend als Kno’Ledge Cesare, werd eerder verdacht van weerspannigheid en mishandeling van een agent na de protesten bij de intocht in Gouda in 2014. Hij werd uiteindelijk niet strafbaar bevonden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.