nederland

Zwarte Piet-fans moeten zich schikken, vindt Asscher: ‘Kwestie van inlevingsvermogen’

04 november 2016

Vicepremier Lodewijk Asscher reageert vrijdag op de onderzoeken die aangeven hoe de Nederlandse bevolking denkt over Zwarte Piet. Hoewel het een minderheid betreft die de kindervriend weg wil hebben, moet de meerderheid zich daarnaar schikken, vindt de vicepremier.

Het is een reactie op de uitkomst van verschillende onderzoeken, waaronder een van het Ministerie van Sociale Zaken, waaruit bleek dat de meerderheid van de Nederlanders hecht aan de traditionele Zwarte Piet.

Meerderheid wil dat Zwarte Piet blijft

De resultaten tonen aan dat het overgrote deel van de Nederlanders Piet niet wil aanpassen: 21 procent is voor een ander uiterlijk.

Dat is wel iets hoger dan in 2014 en 2015, toen respectievelijk 12 en 17 procent zei dat Piet er anders uit moet gaan zien. Van Nederlanders met een Surinaamse of Antilliaanse achtergrond vindt iets minder van de helft dat het uiterlijk van Piet moet worden veranderd.

Asscher is er naar eigen zeggen van overtuigd dat tegenstanders van alternatieve pieten tot inkeer komen, ‘naarmate we ons er meer in gaan verdiepen,’ zei hij in het tv-programma De Wereld Draait Door. Het is volgens hem een kwestie van inlevingsvermogen. De angst dat het Sinterklaasfeest daarmee verloren gaat, is volgens hem onterecht: ‘Jongens, Nederland kan dit aan!’

Hij oefent voorzichtig druk uit op de publieke omroep en zegt het jammer te vinden als daar toch opeens weer Zwarte Pieten opduiken. De NPO heeft volgens hem namelijk ‘een gidsrol’. Maar de politiek gaat daar niet over, benadrukte hij.

Acties rond de intocht

Zwarte Piet ondergaat bij verschillende organisaties een transformatie. Activisten zeggen dat Zwarte Piet een symbool van kolonialisme en slavernij is en roepen op tot het verbannen van de kindervriend. Onlangs kondigde RTL aan om Zwarte Piet in de ban te doen: vanaf nu worden er ‘roetveegpieten’ ingezet. Maar er zijn ook tegenbewegingen: bij veel lokale intochten is juist bewust besloten om alle Pieten zwart te houden.

Naar verwachting zal de Zwarte Pietendiscussie ook worden gevoerd in Maassluis, waar Sinterklaas dit jaar aankomt. Voor- en tegenstanders hebben aangekondigd actie te gaan voeren rond de intocht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.