nederland

Groningen ‘overspoeld’ door rovende Marokkaanse asielzoekers

14 november 2016

De binnenstad van Groningen wordt geplaagd door groepen jonge asielzoekers die op grote schaal zakkenrollen. Het zou vooral gaan om Marokkanen.

De jongens zouden in afwachting van hun asielprocedures in asielzoekerscentra in de provincie wonen, bijvoorbeeld op de opvanglocatie in Ter Apel en het azc in Onnen.

Kansloze asielaanvragen

Het gaat wederom om groepen die tegen beter weten in asiel aanvragen. Marokko staat namelijk te boek als een veilig land, en de kans op een asielstatus is daarom nagenoeg nihil. Ze gaan wel de asielprocedure in, en strijken in veel gevallen ook nog een ‘oprotpremie’ op die kan oplopen tot 1.950 euro.

De mannen zouden tijdens stapavonden in de binnenstad van Groningen de meeste slachtoffers maken. Ze hebben het volgens slachtoffers vooral gemunt op portemonnees, jassen en telefoons.

Systematisch horeca-ondernemingen aflopen

Horeca-ondernemers in Groningen zeggen tegen het Dagblad van het Noorden dat ze overspoeld worden door stelende asielzoekers. Vorig weekend werd een groep van dertien mannen opgepakt die systematisch rondtrok langs verschillende ondernemingen. Ze werden uiteindelijk opgepakt, waarna bleek dat ze ID-pasjes van opvangcentra om hadden. Volgens de ondernemers gaat het niet meer om incidenten, maar is het ‘meerdere keren per week raak’.

Burgemeester Peter den Oudsten bevestigt de berichtgeving en zegt dat ‘ deze mensen het verpesten voor de rest’ van de asielzoekers. ‘Ik vind dat we dergelijke individuen per kerende post terug moeten sturen.’ Hij heeft staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel, VVD) gevraagd of ‘kansloze’ immigranten de asielprocedure sneller kunnen doorlopen.

De politie heeft ondertussen het Openbare Orde Team uitgebreid en heeft extra cameratoezicht ingesteld. De politie geeft aan geen uitspraken te doen over de etniciteit van de daders. De politie deed verder vorige week al een waarschuwing uit over zakkenrollers, maar liet toen de nationaliteit van de daders achterwege. Er waren toen al meerdere arrestaties verricht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.