nederland

Irrelevant dat Wilders Marokkanen-uitspraak later nuanceerde, vindt OM

16 november 2016

Het feit dat PVV-leider Geert Wilders zijn ‘minder, minder’-uitspraken over Marokkanen later nuanceerde, moet niet meegewogen worden bij de beoordeling van de strafbaarheid. Dat zegt het Openbaar Ministerie (OM) woensdagmiddag in het requisitoir in het Wilders-proces.

De speech van Wilders en het stellen van de vraag aan het publiek in het Haagse café De Tijd of  het meer of minder Marokkanen wilde, is volgens officier van justitie Wouter Bos een ‘voltooide gedraging’, en daarmee ook een voltooid delict.

Relativering maakt niet uit, vindt Bos

‘Drie vragen uit de speech zijn als een volwaardig product neergezet,’ zegt Bos. Hij verklaart op basis van getuigenissen dat er een week lang naar die speech is toegewerkt, en dat die dus zorgvuldig is voorbereid.

Wilders relativeerde zijn uitspraken later en zei dat hij criminele Marokkanen bedoelde, maar dat maakt volgens Bos dus niet uit. ‘Die nuance is door velen ook niet meer gehoord,’ zei hij. ‘De pijn bij veel Marokkanen zit bij het over één kam scheren van de groep’. Vooral de uitspraak ‘Dan gaan we dat regelen’ is volgens Bos door veel Marokkanen als ‘bedreigend’ ervaren. Hij zei eerder op de dag Wilders ‘met volle overtuiging’ te vervolgen.

Volgens hem werd de latere nuancering door veel aangevers ervaren als ‘goedpraten’. Volgens de aanklager is er met een uitspraken een eenzijdige blik op de Marokkaanse bevolking gericht, terwijl ook andere groepen met een andere afkomst oververtegenwoordigd zijn in de uitkerings- en criminaliteitscijfers.

OM: Geen bescherming voor Wilders onder EVRM

Eerder verklaarde de Utrechtse hoogleraar Tom Zwart overigens dat Wilders beschermd wordt tegen veroordeling onder Artikel 10 van het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens (EVRM), een lezing waar het OM het niet mee eens is.

Wilders kan met de uitspraken geen beroep doen op Artikel 10, dat gaat over vrijheid van meningsuiting: hij wordt niet beschermd als het om ‘racistische uitlatingen’ gaat: uit voorgaande uitspraken van het Hof blijkt dat het ‘bijzonder gevoelig is voor uitspraken die een gehele bevolkingsgroep aanvallen of in een negatief daglicht plaatsen,’ aldus Bos.

Volgens Bos wijst de jurisprudentie uit dat de uitingsvrijheid van politici beperkt wordt bij het ‘belasteren van minderheidsgroepen of het aanwakkeren van intolerantie tussen bevolkingsgroepen’.

Wilders reageerde ook op het nieuws dat groepen stelende Marokkanen, die als ‘asielzoeker’ het land zijn binnengekomen, de binnenstad van Groningen onveilig maken. ‘Staatssecretaris Klaas Dijkhoff had die Marokkanen nooit het land mogen binnenlaten,’ zei Wilders. ‘We moeten ze oppakken, vastzetten en uitzetten. Over de grens met een bus naar België en Duitsland’. De Belgische staatssecretaris van Asiel Theo Francken (N-VA) zit niet te wachten op de bussen in kwestie: ‘Busje sturen we terug, zeker als jij erbij opzit, Geert’, reageerde hij plagend op Twitter.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Donderdagochtend gaat het proces tegen verder, en komt het OM ook met een strafeis. Daarna spreekt de verdediging, die donderdag waarschijnlijk ook haar slotpleidooi houdt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.