nederland

Kabinetsleden moeten niets hebben van ‘president Trump’

Door Emile Kossen - 04 november 2016

Als het aan de Nederlandse regering ligt, wordt Hillary Clinton de volgende president van Amerika. Dat zou beter zijn voor de samenwerking tussen Nederland en de Verenigde Staten, denken kabinetsleden.

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA). zei vrijdag dat een presidentschap van Trump ‘best een hoop schade zou kunnen opleveren’. De Republikein is volgens Plasterk ‘wel heel erg extreem op een aantal schalen’, zonder verder uit te wijden. Wel zei de minister bang te zijn voor een isolationistische houding van Trump.

‘Clinton zou beter voor Nederland zijn’
‘Ik ben in elk geval gezonder dan de volgende president van de Verenigde Staten’ grapte de 59-jarige Plasterk, die onlangs een hartoperatie onderging. De twee Amerikaanse presidentskandidaten zijn relatief oud: Clinton in 69 jaar, Trump zelfs 70 jaar.

Veel collega’s uit het kabinet zijn het met Plasterk eens. Minister van Buitenlandse Handel Lilianne Ploumen (PvdA) is een aanhanger van Clinton, omdat zij ‘de Verenigde Staten een plek wil laten behouden in de wereld’. Ard van der Steur (Justitie, VVD) heeft het over de internationale samenwerking, die beter zou zijn met Clinton dan met Trump. ‘Voor Nederland is het het beste als Clinton die post gaat vervullen’.

Rutte zou met Trump ‘proberen samen te werken’
Ook andere VVD’er spraken zich vrijdag uit voor Clinton, maar vooral tegen Trump. Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) noemt het ‘zorgelijk’ dat Trump niet uit de politiek komt en zegt dat hij ‘vrij agressief is in alles wat hij voorstelt’.  Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) zegt dat Trump ‘onpresidentieel’ is.

Premier Mark Rutte liet zich eerder negatief uit over de New Yorkse vastgoedmagnaat. Hij zei dat het plan om moslims toegang tot Amerika te ontzeggen ‘natuurlijk nergens op slaat’. In december zei Rutte niet te verwachten dat Trump uiteindelijk wordt verkozen. ‘Gebeurt het toch, dan zullen we proberen met hem samen te werken.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.