nederland

Kuzu: moord op Van Gogh was geen terroristische aanslag

15 november 2016

DENK-voorman Tunahan Kuzu maakt zich zorgen dat Nederland zich teveel concentreert op islamitisch terrorisme. Volgens hem is er in Nederland nog nooit een terroristische aanslag gepleegd door moslims, en telt de moord op Theo van Gogh niet mee.

Kuzu zat maandagavond aan tafel bij tv-programma Pauw om zijn verkiezingsprogramma uit te leggen. Daarin wordt met geen woord gerept over jihadisten en radicale moslims. ‘Onze zorg is dat we het rechtsextremisme uit het oog verliezen’, zei Kuzu, verwijzend naar het meest recente dreigingsbeeld van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTV) waarin vooral wordt ingegaan op het gevaar van jihadisme.

‘Terwijl we weten dat er in Nederland één aanslag is gepleegd met een terroristisch oogmerk, en die was op een moskee,’ beweerde Kuzu. Jeroen Pauw reageerde dat ‘u toch ook weet dat er een aanslag op Theo van Gogh is gepleegd?’ Die was niet aangemerkt als een terroristische daad, volgens de politicus van DENK.

Bron: VARA

‘Bewuste poging om bevolking vrees aan te jagen’
Maar de moord op Van Gogh, gepleegd op klaarlichte dag in november 2004, was wel degelijk een terroristische aanslag, bepaalde de rechter. De rechtbank in Amsterdam achtte het ‘primair wettig en overtuigend bewezen’ dat de daden van moslimextremist Mohammed Bouyeri een terroristisch oogmerk hadden. Hij werd veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

‘De verdachte heeft welbewust beoogd de Nederlandse bevolking vrees aan te jagen,’ concludeerde de rechtbank. Daarin slaagde Bouyeri: ‘De terroristische aanslag heeft in de samenleving grote gevoelens van angst en onveiligheid teweeggebracht.’ Ook de groep waartoe hij behoorde, de Hofstadgroep, werd door de rechtbank in Rotterdam, het Hof in Den Haag en de Hoge Raad aangemerkt als terroristisch netwerk.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.