nederland

Moskeebazen in Nederland in vizier autoriteiten om radicalisering

24 november 2016

De voorzitter en het bestuurslid van een moskee in Amsterdam worden in de gaten gehouden door de opsporingsdiensten. Zij zouden lid zijn van terroristische groeperingen en worden gevolgd vanwege verdacht radicalisering en jihadisme.

Het gaat om de Arrayan-moskee in Amsterdam, die recentelijk toestemming kreeg voor een enorm bouwproject in Amsterdam-Noord. De Telegraaf meldt dat de voorzitter van het moskeebestuur, Aziz Oilkadi, wordt gevolgd door de autoriteiten. Oilkadi zou nauwe banden hebben met een aantal radicale figuren en wordt al een tijd afgetapt en in de gaten gehouden door de veiligheidsdiensten.

Banden Hofstadgroep

Daarnaast zou een ander bestuurslid, Nadir Adarraf, betrokken zijn geweest bij de Hofstadgroep: de groep van geradicaliseerde moslims rond Mohammed Bouyeri, de moordenaar van Theo van Gogh. Adarraf is al langer bekend bij de politie omdat hij lid was van de Hofstadgroep, en beelden van Osama bin Laden op zijn computer werden gevonden.

Volgens de politie stond Arrayan over het algemeen bekend als een brave moskee. Er zijn nooit berichten geweest van radicalisering van of door leden. Bezoekers houden vol dat het een ‘gewone’ moskee is: geen salafistisch gebedshuis. Toch ontving de politie in Amsterdam vorig jaar een tip over een dreigende terreuraanslag, en werd de moskee onderzocht.

‘Nest in het paradijs’

De afgelopen tijd lopen de spanningen op in de moskee, onder leiding van Oilkadi. Het nieuwe bouwproject zou aan de Dijkmanshuizenstraat in Amsterdam-Noord zou misschien wel 3 miljoen kosten. Het geloof en bijvoorbeeld de belofte van een plaats in het ‘paradijs’ worden gebruikt als lokmiddel zodat leden geld doneren of actiever betrokken zijn bij de moskee: in ruil voor een donatie wordt een vrijdaggebed beloofd, en een ‘nest’ in het paradijs.

België wil radicalisering bestrijden met miljoenen voor nieuwe moskeeën

Het bestuur van de Arrayan-moskee moet het al meer dan tien jaar doen met noodpanden en tijdelijke ruimtes. In 2017 zou de bouw van de mega-moskee klaar zijn.

Donderdag wordt de aanpak van terreur in Nederland besproken in de Tweede Kamer. Een van de kritiekpunten is dat jihadisten makkelijk hun gang zouden gaan. Eerder werd ook een grote groep jongeren vanuit een moskee in Zoetermeer geradicaliseerd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.