nederland

Oud-korpschef Bouman staakt werk na geldverspilling

Door Tom Reijner - 08 november 2016

Oud-korpschef Gerard Bouman legt zijn werk bij de Nationale Politie voorlopig neer. Het is het gevolg van onthullingen over enorme declaraties van de Centrale Ondernemingsraad (COR) voor onder meer feestjes en overnachtingen met champagneontbijt.

Bouman kreeg eerder nog de steun van minister Ard van der Steur (Justitie, VVD), maar na overleg tussen de twee heeft de oud-korpschef nu toch besloten om zijn werk tijdelijk neer te leggen. Bouman was actief als adviseur voor de Nationale Politie en bracht vorige week nog een kritisch rapport naar buiten over integriteit van de politie op de Antillen.

Ook de leden van de COR zeiden maandagavond op te stappen. ‘We hebben gewacht op de conclusies van de korpschef en onderschrijven deze. Wat er is gebeurd raakt de geloofwaardigheid van de medezeggenschap. Het vertrouwen is beschadigd. We betreuren het dat onze collega’s op straat worden aangesproken op de ontstane situatie rondom de COR,’ is te lezen in een verklaring.

Champagne vloeide rijkelijk

Vorige week presenteerde korpschef Erik Akerboom de onderzoeksresultaten die de geldsmijterij blootlegden. ‘Het dieptepunt was de maand december 2015,’ zegt Akerboom. Hij zei alle feiten wel op tafel te willen leggen, maar dat niet te kunnen vanwege lopende disciplinaire en strafrechtelijke onderzoeken. Die lopen onder meer naar Frank Giltay, de voormalige voorzitter van de COR.

Bizar dat niemand ingreep bij wantoestanden nationale politie, schrijft Gerlof Leistra >
Gerlof Leistra

Er was volgens hem sprake van ‘ondoelmatige en in toenemende mate disproportionele uitgaven’. Een groot deel van het budget voor de ondernemingsraad ging op aan diners, partijtjes, maatpakken, auto’s en dus ontbijtjes waar de champagne rijkelijk vloeide. Ook werden er imagocoaches ingehuurd.

Aangifte gedaan tegen ‘zonnekoning’ Giltay

Akerboom zei vorige week dat het declaratieschandaal het gevolg is van solistisch optreden van voormalig voorzitter van de Ondernemingsraad Giltay. Tegen ‘zonnekoning’ is aangifte gedaan. De toenmalige korpschef Gerard Bouman – thans adviseur bij de Nationale Politie – zou Giltay de hand boven het hoofd hebben gehouden. Minister Ard van der Steur (VVD, Veiligheid en Justitie) heeft opdracht gegeven tot een extern onderzoek naar de rol van Bouman bij de geldverspilling door de Centrale Ondernemingsraad.

Het is nog niet duidelijk wie het onderzoek gaat doen en hoeveel tijd dit in beslag gaat nemen. Oppositiepartij CDA wil dat er verder wordt gekeken dan alleen de rol van Bouman. ‘Ik wil niet alleen weten of Bouman de medezeggenschap heeft gekocht, maar ook wat de rol van (oud-VVD-minister van Justitie Ivo) Opstelten was. Wat wist de minister?’ wil Kamerlid Madeleine van Toorenburg weten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.