nederland

Storm trekt over Nederland: meldingen over schade

Door Tom Reijner - 20 november 2016

Pas op als u zondag naar buiten gaat en de weg op gaat: het is een onstuimige zondag met veel regen en wind, met aan de kust zelfs een zuidwesterstorm.

De harde wind is zondag in de provincie Zeeland officieel uitgegroeid tot de eerste herfststorm van dit jaar. In Vlissingen werd zondagochtend een uur lang gemiddeld windkracht negen gemeten. In de kustprovincies werden bovendien harde windstoten (tot 104 kilometer per uur) waargenomen, aldus verschillende weerbureaus.

Update 16.45  Vijf mensen zijn gewond geraakt in Arnhem door omvallende terrasschermen van een pizzeria. Dat gebeurde volgens de brandweer in de Oude Stationsstraat. Vier van de vijf gewonden zijn naar een ziekenhuis overgebracht. De storm kreeg vat op de schermen van de horecagelegenheid en waaiden omver. Passanten werden er door geraakt.

Update 15.09 Ouwehands Dierenpark in Rhenen sluit deze middag vroegtijdig de deuren. Dat meldt een woordvoerder van de dierentuin. DierenPark Amersfoort is om dezelfde reden eerder gesloten. Bij de ingang van het park in Rhenen zijn twee bomen omgevallen. Niemand is gewond geraakt. In het park waren op dat moment duizenden bezoekers. Ook het treinverkeer heeft flink last van de herfststorm die over het land raast. Door onder meer omgewaaide bomen moeten reizigers rekening houden met vertragingen en uitval van treinen.

Code geel

Het KNMI heeft vanwege het weer code geel uitgevaardigd. Die waarschuwing voor gevaarlijk weer geldt vanaf zondagmiddag tot in de loop van de avond. Dan zal de storm geleidelijk in de kracht gaan afnemen.

<script>” title=”<script>

Vooral het wegverkeer wordt opgeroepen voorzichtig te zijn. Ook kan een boswandeling beter worden uitgesteld: nog niet alle bomen hebben hun bladeren verloren. Takken kunnen dus zwaar zijn en door de harde wind bezwijken. De brandweer krijgt vanuit het hele land meldingen over schade, onder meer door omgewaaide bomen en weggewaaid bouwmateriaal. Op de A9 is een boom op de weg gewaaid. Daardoor is er tussen Badhoevedorp en Amstelveen een flinke vertraging.

Speciale geltreinen

ProRail en NS zetten extra geltreinen in tegen gladde sporen - veroorzaakt door vallende bladeren.  De speciale gel (sandite) bestaat uit zand, metaaldeeltjes en aardappelzetmeel. De gel wordt vanuit de trein op het spoor gesmeerd. Koud is het overigens niet: de temperatuur ligt tussen de 10 en 13 graden. De hoogste temperaturen zullen worden gemeten in het zuiden van Nederland.

Het wordt dus vanavond allemaal wat rustiger, maar dat betekent niet dat het weer opknapt. Maandag is het met 13 graden overwegend bewolkt en regent het af en toe. Later in de week wordt het droger, maar wel gevoelig frisser.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.