nederland

Porosjenko: dat associatieverdrag komt er hoe dan ook

Door Tom Reijner - 24 november 2016

Oekraïne voert de druk op Nederland op om het associatieverdrag met de EU te ratificeren, ondanks het duidelijke ‘nee’ van de Nederlandse kiezer tegen een dergelijk akkoord. De Oekraïense president Petro Porosjenko duldt geen uitstel meer.

Mijn land ‘kan onder geen enkele voorwaarde toestaan’ dat het verdrag niet wordt geratificeerd, zei de Oekraïense president donderdag na afloop van de achttiende EU-Oekraïnetop in Brussel.

‘Uitstel nadelig voor Oekraïne’

Nederland is het enige land van de 28 EU-lidstaten die het verdrag nog niet heeft ondertekend. ‘Verder uitstel is nadelig voor zowel de EU als Oekraïne,’ vindt Porosjenko. Het verdrag staat volgens hem symbool ‘voor het gevecht van onze Europese toekomst’. Hij is bang dat de ‘Russische agressie’ hiermee wordt beloond. De populistische intenties moeten worden gestopt, zo verwees Porosjenko naar de GeenPeil-campagne die leidde naar het referendum in april waarin Nederland het verdrag naar de prullenbak verwees.

Bij de bijeenkomst waren ook voorzitter van de EU-raad Donald Tusk en voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker aanwezig. Tusk benadrukte het grote geopolitieke en het wederzijdse economische belang van de ratificatie. Hij zei samen met premier Mark Rutte (VVD) hard te werken aan een oplossing en te hopen dat deze de volgende maand op tafel ligt.

Recht doen aan de bezwaren van de kiezer

Die oplossing moet ‘recht doen aan de bezwaren van de Nederlandse kiezer‘: ook het bezwerende mantra van premier Rutte. Hij werkt aan een juridisch bindende oplossing die tegemoetkomt aan de nee-stemmers. Dat kan een verdragsbijlage zijn waarin onder meer zou moeten worden opgenomen dat het verdrag geen opstapje is naar het EU-lidmaatschap en geen veiligheidsgaranties biedt.

Als daarmee wordt ingestemd op een top in Brussel medio december – wordt het aangepaste verdrag voorgelegd aan de Tweede Kamer. ‘Brussel’ wil vooral voorkomen dat de andere lidstaten het ratificatieproces opnieuw moeten doorlopen, bleek uit een verklaring van Tusk. ‘We zullen u niet alleen achterlaten,’ zei de voorzitter van de Europese Raad tegen Porosjenko. Tusk is als Pool nauw betrokken bij Oekraïne. Dat was al zo tijdens zijn regeerperiode als premier van Polen – toen de pro-Russische separatisten zich begonnen te roeren in Oost-Oekraïne – met steun van Rusland.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.