nederland

Moord op Van den Hurk: vrijspraak voor doodslag, wél straf

21 november 2016

Er is onvoldoende bewijs dat Jos de G. Nicole van den Hurk in 1995 om het leven heeft gebracht. Hij werd vrijgesproken van doodslag omdat de kans bestaat dat nog iemand anders betrokken is geweest bij de dood van het Brabantse meisje.

Maar dat betekent niet hij helemaal geen straf krijgt. De rechter in Den Bosch veroordeelde de ex-tbs’er tot vijf jaar celstraf, omdat hij Van den Hurk verkrachtte.

Sperma gevonden op lichaam Van den Hurk

Tegen de Helmonder (49) was veertien jaar celstraf geëist voor verkrachting en dus doodslag. De rechtbank acht het laatste feit niet bewezen. De G. heeft alle beschuldigingen altijd in alle toonaarden ontkend, ondanks het feit dat er vier jaar geleden een DNA-spoor naar de verdachte leidde. Begin 2014 werd de reeds veroordeelde tbs’er opgepakt.

De G. kreeg geen nieuwe tbs-behandeling opgelegd, juist omdat hij al eens is behandeld. De DNA-sporen vormden het belangrijkste bewijs tegen de ontkennende verdachte. De rechtbank in Den Bosch concludeerde maandag op basis van berekeningen dat er geen twijfel over kan bestaan dat zijn sperma is gevonden op het lichaam van Nicole.

Familie reageerde onthutst

Hoewel geweldsporen ontbreken, gaat de rechtbank er toch van uit dat het meisje is verkracht. Voor het verweer dat er mogelijk vrijwillig seksueel contact is geweest tussen de tiener en de wildvreemde oudere man zijn geen aanwijzingen, aldus de rechter.

En terwijl het spermaspoor wel wijst op verkrachting kan de rechtbank ondanks alle dubieuze omstandigheden niet uitsluiten dat iemand anders betrokken is geweest bij de doodslag. De familie, die anders dan de verdachte de zitting wel bijwoonde, reageerde onthutst. De stiefmoeder van Van den Hurk verliet cynisch applaudisserend de rechtszaal en liep even later woedend het gerechtsgebouw uit.

<script>” title=”<script>

De 15-jarige Nicole van den Hurk verdween op 6 oktober 1995 toen ze op de fiets op weg was van haar oma naar een bijbaantje in een supermarkt. Bijna twee maanden later bleek dat zij na verkrachting was vermoord en achtergelaten in de bossen tussen Mierlo en Lierop in Brabant.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.