nederland

Rusland verjaagt ‘onhandige’ Nederlandse onderzeeër

Door Elif Isitman - 09 november 2016

Russische schepen hebben op de Middellandse Zee een Nederlandse onderzeeër verjaagd. De onderzeeër maakte volgens de Russen ‘zeer onhandige bewegingen’ in de buurt van de schepen.

Dat meldt het Russische ministerie van Defensie via het eigen persbureau Interfax.

Hennis gaat niet mee met ‘Russische retoriek’

Volgens het Russische ministerie van Defensie proberen NAVO-schepen op de Middellandse Zee de bewegingen van de Russische vloot te volgen. De Russische vloot met onder meer het vliegdekschip Koetzetsov is in het zeegebied in verband met de Russische operaties in Syrië waar ze militaire steun geeft aan het regime van de Syrische president Bashar al-Assad. De westerse landen staan daar juist aan de zijde van de gewapende milities.

,,Het lijkt me wijs niet mee te gaan met de Russische retoriek”, reageerde minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie. Ze zegt verder geen mededelingen te doen over onderzeebootoperaties.

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma wil opheldering over het mogelijke incident. Hij heeft Kamervragen gesteld. ‘Het is niet de eerste keer dat Rusland EU-bondgenoten of Nederland probeert te intimideren. Dergelijke schermutselingen, pesterijen en intimidaties, die we nu in toenemende mate van Poetin zien, baren mij grote zorgen.

De kans op ongewilde escalaties neemt hierdoor toe.’ Hij verwijst onder meer naar de Russische druk op de Baltische Staten, en verschillende incidenten met Russische vliegtuigen vlakbij Europees grondgebied.

‘Onbeholpen bewegingen’

Volgens het Russische ministerie werd de onderzeeër op 20 kilometer afstand voor het eerst gespot. Na een uur werden de Nederlanders verjaagd, zegt woordvoerder Igor Konashenkov over het incident.

‘Dergelijke onhandige en onbeholpen pogingen om in de buurt van de Russische schepen te manoeuvreren, hadden tot ernstige ongelukken kunnen leiden.’ Hij voegde eraan toe dat dergelijke onderzeeërs helemaal niet geschikt zijn voor verkenningsexpedities. Hij hekelt de ‘NAVO-spionage’ die onderzeeërs daar volgens hem uitvoeren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.