nederland

Segers sneert: Rutte gebruikt christelijke kiezer voor eigen gewin

Door Elif Isitman - 26 november 2016

Volgens ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers paait premier Mark Rutte de christelijke kiezer alleen maar voor eigen gewin. ‘Hij schmiert de christelijke kaart, met maar één doel:  zoveel mogelijk stemmen vergaren’.

Dat zegt Segers zaterdag in een interview met het Nederlands Dagblad. De ChristenUnie houdt zaterdag bovendien een partijcongres in Nijkerk.

Fundamentele, christelijke waarden

Volgens Segers kan het voor Rutte ‘linksom, door te zeggen: voor voltooid leven hoef je geen D66 te stemmen, en het kan voor hem rechtsom, als hij kennelijk wil laten zien dat je geen christelijke partij nodig zou hebben om iets van christelijke inspiratie in de politiek te hebben,’ aldus Segers. ‘Ik maak me geen enkele illusie over de werkelijke agenda van de VVD, als het om fundamentele christelijke waarden gaat’.

Op het partijcongres in Nijkerk zegt Segers bovendien dat de meevaller van 4,3 miljard euro die vrijdag bekend werd gemaakt door minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA) van Financiën gebruikt moet worden om gezinnen te ondersteunen.

Meevaller moet naar gezin

Dat betekent dat het begrotingstekort uitkomt op 0,4 procent, ten opzichte van de schatting van 1,1 procent die werd aangekondigd op Prinsjesdag. Het Rijk kon meer aan belastingen en premies innen omdat Nederland er economisch beter op vooruitgaat dan verwacht.

De regering wil 330 miljoen euro gebruiken om ambtenaren volgend jaar te compenseren voor stijgende pensioenpremies. Segers wil daarnaast dat er 800 miljoen euro wordt uitgetrokken om gezinnen en zorgbehoevenden tegemoet te komen, via kinderbijslag en zorgtoeslag.

Het ‘gezin’ is een speerpunt van de campagnes van de christelijke partijen. Eerder kwam de SGP al met het voorstel om jonge ouders een premie van 1.000 euro te geven wanneer zij een kind krijgen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.