#TK2017

SGP-verkiezingsprogramma gericht op veiligheid en tradities

Door Bauke Schram - 04 november 2016

In de Waalse Kerk aan het Noordeinde in Den Haag presenteert de Staatskundig Gereformeerde Partij (SGP) vandaag haar partijprogramma. Voorzitter Kees van der Staaij geeft aan dat het gaat om een klassiek pleidooi voor het leven, tegen abortus en hulp bij levenseinde.

2016-06-15 22:24:10 DEN HAAG - Kees van der Staaij van de SGPtijdens het debat over meer investeringen in de veiligheidsdiensten. ANP VALERIE KUYPERSSGP overweegt motie van afkeuring om ‘drieste’ plannen voltooid leven

Hoewel de gereformeerde partij een klassiek protestants partijprogramma presenteert, hoopt lijsttrekker Kees van der Staaij dat ook kiezers die weinig hebben met de kerkelijke achtergrond van de SGP de partij overwegen.

Veiligheid en familie

Een van de meest opvallende punten van het programma kwam donderdag al naar buiten: duizend euro voor ouders die hun eerste kind krijgen. ‘Een tegemoetkoming aan de kosten van ouders,’ zegt Van der Staaij: geen sprake van geboorte politiek.

Daarnaast wil de partij, binnen het thema ‘veilig leven’, drie tot vier miljard euro extra uittrekken voor defensie. Ook moet er in het algemeen meer focus op veiligheid in Nederland: de SGP pleit voor zeker 5.000 extra politieagenten.

Met het ‘frisse, klassieke’ programma hoopt de SGP drie zetels te behouden, ‘en als het even kan vier bereiken’, aldus Van der Staaij. ‘We willen kleur op de wangen hebben, stabiliteit laten zien,’ zegt de politicus.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Hulp bij zelfdoding

Van-der-Staaij-Minaret-1200x800SGP wil behoud Nederlandse cultuur: ‘Einde aan oproep minaretten’

De SGP heeft, als rechtse partij, een flinke vinger in de pap bij het kabinet. Van der Staaij zegt tevreden te zijn over de inbreng van de gereformeerde partij en de resultaten van de samenwerking met het kabinet. ‘Op veel punten werd beleid gevoerd dat in lijn is met het SGP-programma,’ aldus de SGP-voorman.

Pas in de afgelopen paar weken zat SGP dwars: de partij was het grondig oneens met de plannen van het kabinet om hulp bij zelfdoding ook mogelijk te maken voor ouderen die hun leven voltooid vonden. Wat betreft het thema ‘leven en dood’ blijft de SGP conservatief. Het woord ‘leven’ komt in het partijprogramma 114 keer voor.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.