nederland

Trump mailt lijst met gesproken wereldleiders, maar waar is Rutte?

Door Elif Isitman - 16 november 2016

De Amerikaanse president-elect Donald Trump heeft woensdag een lijstje rondgestuurd met wereldleiders die hij heeft gesproken. Het zijn er in totaal 29, maar de naam van premier Mark Rutte is op het lijstje nergens te bekennen.

De lijst werd rondgestuurd door het team van Trump en de toekomstige vicepresident Mike Pence. Het was een reactie op mediaverhalen, waarin stond dat buitenlandse leiders zich afvroegen hoe en wanneer ze contact met hem op moesten nemen.

De namen van bijvoorbeeld de Turkse premier Binali Yildirim en de Russische president Vladimir Poetin staan wel op de lijst, en ook bijvoorbeeld de premier van Ierland Enda Kenny en de premier van Denemarken Lars Løkke Rasmussen.

Kritiek op Rutte

Pijnlijk voor Rutte, want hij moest zich dinsdag ook al verdedigen in de Kamer vanwege de verklaring die hij na zijn gesprek met Trump gaf. Hij schreef onder meer dat Amerika en Nederland sterke historische, culturele en economische banden hebben, een samenwerking die veel banen oplevert. Hij wees erop dat het noodzakelijk is om problemen gezamenlijk aan te pakken.

‘Ik zie ernaar uit om in de komende periode samen met Donald Trump verder te werken aan een veilige en welvarende wereld en een sterke relatie tussen de VS en de EU,’ aldus Rutte in de verklaring, die hij op Facebook zette.

Zelfde woorden als Hillary Clinton

Het grootste punt van kritiek kwam van D66-leider Alexander Pechtold, die zich afvroeg of iets wat Rutte in het gesprek met Trump zei ‘Trump aan het denken heeft gebracht’. Ook GroenLinks-leider Jesse Klaver en PvdA-Kamerlid Michiel Servaes toonden zich teleurgesteld in Rutte.

Rutte vond de kritiek vooral voorbarig. Hij noemde het onverstandig om direct met het vingertje te wijzen. ‘Laten we de man een kans geven en niet op voorhand te relatie verzieken. Trump is democratisch gekozen. Zo kun je geen relatie opbouwen en behartig je niet de Nederlandse belangen,’ zei hij in reactie op de kritiek.

‘Je gooit dan meteen de deur dicht’. Hij echoot daarmee de woorden van Hillary Clinton, die in haar concessiespeech vorige week ook benadrukte dat Trump het voordeel van de twijfel verdient.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.