nederland

Vermissing Sam en Femke: verdachte beweert tipgever te zijn

Door Emile Kossen - 21 november 2016

De 34-jarige Marokkaanse Nederlander die zaterdagmiddag in Albufeira werd gearresteerd in verband met de vermissing van tienermeisjes Sam en Femke, zegt dat hij zelf de politie heeft gebeld. Er blijft veel onduidelijk over de zaak.

De 16-jarige meisjes Femke Lucas en Sam Bruijs uit Bergen op Zoom waren vorige week opeens spoorloos verdwenen. Ze kwamen dinsdag niet op school en bleken naar vliegveld Eindhoven te zijn gegaan. Daar namen ze een vlucht naar Malága, waar ze op camerabeelden te zien waren. Later werden ze gesignaleerd in Marbella. Hun mobiele telefoons lieten ze achter in Nederland.

Wat deden de meisjes in Spanje en Portugal? Op de Spaanse televisie deed een van de vaders vorige week een dramatische oproep aan de meisjes om zich te melden. Daarbij zei hij dat de ouders wisten wat ze gedaan hadden, maar dat ‘ze het hen vergaven’. De politie wil niets zeggen over de beweegredenen van de meiden om in het vliegtuig te stappen.

Met onbekende man gesignaleerd in Portugal
De politie kreeg daarna een tip van een Nederlander dat de meiden samen met een onbekende man waren gespot in de Portugese kuststad Albufeira. Op basis van het signalement vaardigde het Nederlandse Openbaar Ministerie een Europees arrestatiebevel uit tegen de man.

Zaterdagmiddag trof de lokale politie de meiden inderdaad aan in een hostel in Albufeira.  Even later werd in dezelfde stad een 34-jarige Marokkaanse Nederlander gearresteerd. Hij wordt ervan verdacht de meisjes te hebben onttrokken ‘aan het ouderlijk gezag’, maar veel is onduidelijk over zijn precieze rol.

Verdachte zegt zelf politie te hebben getipt
Zo was de man niet te zien op camerabeelden in Eindhoven of Malaga, zegt een woordvoerder van de politie. De man claimt volgens een Portugese krant dat hij de meisjes amper kent: hij zou ze de nacht ervoor zijn tegengekomen en besloot zaterdag zelf de lokale politie te bellen, zei hij tijdens verhoor volgens Correio da Manhâ.

De Nederlandse politie wil weinig kwijt over de zaak en wil de drie hoofdrolspelers eerst zelf spreken. Er is tot nu toe in ieder geval geen bewijs dat Femke en Sam onvrijwillig naar Portugal afreisden. Wel zijn er speculaties rondom een situatie waarbij de meisjes werden gelokt door een loverboy.

De vaders van de meiden zijn ondertussen met dun dochters terug naar Nederland gevlogen, weet het Algemeen Dagblad. Het Nederlandse OM heeft ook om uitlevering van de 34-jarige verdachte gevraagd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.