nederland

Yehudi Moszkowicz gaat weer achter VPRO aan om dramaserie

Door Bauke Schram - 27 november 2016

‘Moszkowicz-telg’ Yehudi Moszkowicz spant een kort geding aan tegen de VPRO in de hoop de uitzending van een dramaserie over de omstreden advocatenfamilie te voorkomen. In september verloor Yehudi, als advocaat van zijn vader Robert Moszkowicz, in hoger beroep tegen de VPRO.

Vader en zoon strijden al langer voor een uitzendverbod van de gedramatiseerde serie over het leven van de familie Moszkowicz. De serie heet De Maatschap, en gaat over de familie Meyer, met onder anderen Pierre Bokma en Daan Schuurmans in de hoofdrol. De familie Meyer zou op de familie Moszkowicz zijn gebaseerd.

Uitzendverbod

Schuurmans speelt Robert Moszkowicz in de serie, die wordt afgebeeld als het drugsverslaafde zwarte schaap van de familie.

Eerdere pogingen om een uitzendverbod klaar te spelen, bleken tevergeefs. Robert Moszkowicz beweerde dat een persoonlijk hoofdstuk uit zijn boek zou zijn verfilmd: het gaat om een scène waarin hij voor het eerst heroïne gebruikt, in zijn eigen slaapkamer. De plagiaatclaim werd afgewezen.

Ook na een Wob-verzoek (Wet Openbaarheid van Bestuur) kreeg hij geen inzage in de stukken, bleek uit de rechtszaak. De rechter vindt dat er geen stukken zijn gebruikt uit de autobiografie van Robert Moszkowicz. Hij beweerde dat de VPRO hoofdstukken en scènes heeft gebruikt, zonder toestemming.

Yehudi houdt zich al jaren bezig met serie

AMSTERDAM - Portret van advocaat Robert Moszkowicz. ANP EVERT ELZINGAHet verhaal van Robert Moszkowicz is hard en hartverscheurend

De familie geeft de zaak echter niet op. Yehudi en Robert moesten samen meer dan 12.000 euro ophoesten om de proceskosten van de zaak te vergoeden, maar zetten toch door. VPRO heeft de serie al vaker uitgesteld, en deze zal nu worden uitgezonden in januari.

Half december zal de rechtszaak dienen tegen de VPRO. Het kort geding zal misschien wel de laatste poging zijn van Yehudi om de uitzending te voorkomen. Sinds 2012 is de jonge advocaat al in gesprek met de programmamakers, en er zijn zelfs geruchten dat hij twee spionnen als figuranten naar de VPRO-set heeft gestuurd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.