economie

Bestuurders Islamitische ‘universiteit’ fraudeerden met miljoenen

20 december 2016

Weer ophef over een islamitische onderwijsinstelling in Rotterdam, ditmaal de Islamitische Universiteit van Europa (IUE). De IUE is in opspraak geraakt vanwege een miljoenenfraude.

De imamopleiding die op de onderwijsinstelling wordt aangeboden, zou op slinkse wijze door de Belastingdienst zijn gefinancierd, meldt het AD dinsdag.

Witwassen, valsheid in geschrifte en fraude

Een deel van het bestuur is opgepakt na een inval van de FIOD, maar onderwijl gaan de lessen gewoon door. Drie bestuurders werden vrijdag opgepakt. Ze worden verdacht van witwassen, valsheid in geschrifte en fraude met giftenaftrek. Er is beslag gelegd op een huis, op 87.000 euro aan cash, creditcards, bankrekeningen, sieraden en auto’s.

De drie bestuursleden zouden kwitanties hebben uitgegeven voor schenkingen aan de universiteit met daarop aanzienlijk hogere bedragen dan in werkelijkheid werd gegeven. De kwitanties declareerden ze vervolgens bij de Belastingdienst, waardoor ze veel meer geld terugkregen dan waar ze recht op hadden. Volgens het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie (OM) hebben ongeveer 2.000 mensen voor ongeveer 8,5 miljoen euro ten onrechte aan giftenaftrek geclaimd. Het is nog niet duidelijk of de islamitische ‘universiteit’ zo de hele imam-opleiding heeft laten sponsoren.

Geen academische school

De FIOD is momenteel de administratie van de school aan het doorspitten. De ANBI-status van de onderwijsinstelling, waardoor giften aftrekbaar waren, is door de Belastingdienst inmiddels ingetrokken, met terugwerkende kracht tot 2009.

De IUR werd in 2001 opgericht na ruzie binnen de Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR). Net als de IUR, die eerder ook in opspraak kwam vanwege discriminerende uitlatingen van de rector jegens niet-islamitische groepen, beweert ook de IUE academisch onderwijs aan te bieden. In werkelijkheid heeft de onderwijsinstelling een hbo-accreditatie, en wel voor de masteropleiding islamitische geestelijke verzorging. Omdat het om een particuliere instantie gaat, heeft het ministerie van Onderwijs weinig in te brengen over de imamschool.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.