nederland

Deze tweets leidden in 2016 tot onrust @Twitter

Door René van Rijckevorsel - 08 december 2016

Terugblik op het afgelopen jaar: wat leidde in 2016 tot onrust en gekrakeel @Twitter?

hertog

Op 11 februari hoopt de Katwijkse PvdA- fractievoorzitter @WPdenHertog (32.400 tweets/450 volgers) op een betere balans tussen tweets en volgers door Wilders dood te wensen. Hij verwijdert na kritiek de tweet, maar twittert daarna: ‘Als er dan toch een kogel aan te pas komt, dan groot genoeg om er “van het dankbare Nederlandse volk” op te graveren’.

Oud-Kamerlid @TofikDibi (2.719 tweets/ 28.102 volgers) geeft commentaar bij een foto van Geert Wilders met een koala. De reacties zijn woest. Hoe durft de ‘GroenLinkswachtgeldtijger’ zoiets te schrijven? ‘Welke soort wil je dat uitsterft? De blonde of de grijze? Wees een man en geef antwoord.’ De – nogal laffe – repliek van Dibi: ‘Geen van beide, duhhhhh.’

Rapper @Typhoon (1.278 tweets/11.000 volgers), echte naam Glenn de Randamie, voelt zich op 31 mei ‘etnisch geprofileerd’ als twee agenten hem met zijn gloednieuwe witte Mitsubishi Outlander aan de kant zetten. ‘De dienstdoende agent (vriendelijke vent, daar niet van) gaf toe dat hij bevooroordeeld was. Hij hield er rekening mee dat het drugsgeld kon zijn.’ De politie zegt de casus met Typhoon te gaan gebruiken om dit soort situaties in het vervolg te voorkomen.

Op 9 juni laat @realDonaldTrump (34.100 tweets/16.800.000 volgers) zien dat hij beschikt over een vooruitziende blik. Vijf maanden later zou hij ‘valse’ Hillary Clinton het nakijken geven in de verkiezingen. De vraag is nu: blijft de enige echte Donald Trump ook als hij in het Witte Huis zit zo onbekommerd – en vaak incoherent – in het rond twitteren?

Donderdag 23 juni 2016 gaat de annalen in als de dag van #Brexit. Aangezwengeld door UKIP-leider @Nigel_Farage (10.600 tweets/562.000 volgers) koos 53,4 procent van de Britten voor een ongewisse toekomst buiten de Europese Unie. Een van de meestgebruikte Britse zoektermen op Google daags erna was: ‘What is the EU?

Begin juli eist actiegroep Stop Oppressive Stereotypes dat ‘racistische’ uitingen in de attracties van de Efteling worden verwijderd. Te denken valt aan ‘Monsieur Cannibale’. Het Brabantse VVD-Statenlid @SuzanneOtters (1.491 tweets/528 volgers) betuigt in woord en beeld steun aan het pretpark. Met alle reacties van dien: ‘Wat een nare opruiende tweet.’

Ook de Zwolse rechter Sylvia Taalman (@iRechter, 6.543 tweets/4.520 volgers) maakt grap over de Efteling en ja hoor: zij wordt eveneens publiekelijk gegeseld op Twitter. Rechters moeten objectief blijven en zich niet in het openbaar in precaire maatschappelijke discussies mengen!

Alle moslims in de hele wereld hebben minder Nobelprijzen dan Trinity College, Cambridge

‘Zij (moslims) deden grote dingen in de middeleeuwen, maar wat hebben ze bereikt sinds de middeleeuwen?’ In augustus krijgt schrijver, evolutiebioloog en godsdienstcriticus @RichardDawkins (30.200 tweets/1.590.000 volgers) de woede van zijn politiek correcte acade­mische collega’s over zich heen als hij ‘een simpel feit’ via Twitter de wereld inslingert. ‘Het is geen kwezelarij. In een ver verleden was de wetenschap van moslims wel groots.’

Ook Arnhemmer Mark van Zon meent in november aan zijn twitterpopulariteit te moeten werken over de rug van de favoriete zondebok. Maar de hoogmoed van @SunnyduSoleil komt voor zijn val. Van Zon krijgt naar eigen zeggen doodsbedreigingen en sluit zijn account. @GeertWil­dersPVV (6.504 tweets/729.664 volgers) ­reageert met: ‘Ongelooflijk, en dit mag wel?’ Hij verwijst naar de 5.000 euro boete die justitie van hem eist om zijn ‘minder Marokkanen-uitspraak’.

wijkagent

Een dienstdoende agent van @PolitieMMctrum (385 tweets/599 volgers) heeft er geen moeite mee als Marokkaanse ‘asielzoekers’ in een oktobernacht de 18 kilometer van Emmen naar Ter Apel te voet afleggen. PvdA-Kamerlid @AhmedMarcouch (12.400 tweets/30.600 volgers), zelf oud-­agent, is verontwaardigd: ‘Dit kan niet waar zijn! Gedrag niet professioneel en wijkagent onwaardig, hoop dat de leiding @Politie optreedt en corrigeert #waarden.’

‘Dochter van’ @MarijnissenL (8.924 tweets/ 7.635 volgers), hoog op de kieslijst van de SP, suggereert op 12 oktober op weinig subtiele wijze dat de beoogde voltooid-leven-­wetgeving van minister Edith Schippers alleen in het leven is geroepen om van ‘overlast’-gevende ouderen af te komen.

thijs-romer

Acteur @ThijsRomer (4.775 tweets/41.853 volgers) figureerde al vaker in ‘Het jaar in tweets’. Volgens kenners zijn Römer en theaterproducent Verlinde niet bepaald vrienden. Na kritiek op de tweet, naar aanleiding van Verlindes vertrek eind augustus bij RTL Boulevard, kwam Römer terug op zijn woordkeuze: ‘Als kiespijn had ik moeten zeggen’.

Anders dan velen in de wereld die gelukkig of ongelukkig zijn met het resultaat van de Amerikaanse verkiezingen zijn wij noch ongelukkig noch gelukkig

Iraanse ayatollah Ali @Khamenei.ir (8.323 tweets/247.000 volgers) laat zich van een diplomatieke kant zien na de verkiezingswinst van Donald Trump – die heeft gezegd de door zijn voorganger Barack Obama gesloten atoomdeal met Iran te willen annuleren.

Wij zijn er zeker van dat het leger ons nu insluit. We zullen elkaar op een andere dag treffen lieve wereld. Dag.– Fatemah #Aleppo

De Syrische @AlabedBana (689 tweets/ 214.000 volgers) is slechts zeven jaar oud, maar heeft toch een heuse schare volgers. Zij beschrijft met hulp van haar moeder het dagelijks leven in het belegerde Oost-­Aleppo en plaatste foto’s van de verwoestingen. Als zij op 4 december dit afscheidsbericht tweet, worden haar volgers zeer ongerust. Fatemah is de naam van Bana’s moeder. Later liet ze weten fine te zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.