nederland

Het wordt dringen op het matje van minister Koenders

Door Tom Reijner - 14 december 2016

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) heeft de Turkse ambassadeur om opheldering gevraagd over het doorspelen van inlichtingen over Gulen-aanhangers. Maar niet alleen de Turkse diplomaat moet op het matje komen.

Ook de ambassadeurs van Rusland en Iran dienen zich te verantwoorden bij de PvdA-minister.

Zwaar diplomatiek drukmiddel

Koenders neemt deze stap vanwege de situatie in de Syrische stad Aleppo. Daar lijken de Syrische troepen de stad te hebben overgenomen, met de rebellen die zich terugtrekken uit wat eens hun bolwerk was. Het regeringsleger van de Syrische leider Bashar al-Assad wordt gesteund door Rusland en Iran. De reden om dit tamelijk zware diplomatieke drukmiddel in te zetten, is dat het kabinet ‘uitermate bezorgd’ is over de toestand in de Noord-Syrische stad.

Er zijn tal van berichten die melding maken van wraakacties door soldaten van het Syrische legers. Standrechtelijke executies zouden aan de orde van de dag zijn. ‘Er moet nog veel gebeuren om de 30.000 tot 60.000 mensen daar een uitweg te geven. Die burgers dienen goed te worden verzorgd, zegt Koenders. ‘Ze moeten niet terechtkomen in een nieuwe poel van ellende.’ Volgens de minister is Nederland zeker niet het enige westerse land dat de ambassadeurs van deze twee landen op het matje roept.

Spionage voor de Turkse overheid vanuit Nederland

Turkije is sinds dinsdag betrokken bij onderhandelingen met Rusland en Iran over een staakt-het-vuren en de zeer slechte humanitaire situatie. De Turkse ambassadeur moet overigens ook bij Koenders komen voor een gesprek onder vier ogen, maar wel om een heel andere reden. Het gaat om spionage door de voorzitter van moskeekoepel Diyanet in Nederland.

Deze Yusuf Acar zou op eigen houtje informatie hebben doorgespeeld aan Ankara, met onder meer een namenlijst van mensen die vermeende banden hebben met Fethullah Gulen, de islamitische prediker en vijand van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Koenders spreekt over ‘zorgwekkende berichten’ waarover hij opheldering wil hebben. ‘Wij vinden dit niet aanvaardbaar.’ aldus de PvdA-minister.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.