nederland

Hoe onderhandelt Rutte over Oekraïne-verdrag? Oppositie wil openheid

Door Elif Isitman - 12 december 2016

Oppositiepartijen willen dat premier Mark Rutte open is over zijn pogingen om een oplossing te vinden over hoe om te gaan met de uitkomst van het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne. Donderdag is er namelijk een Europese top waar ook het verdrag wordt besproken, en daarvoor moet de Kamer er nog over debatteren.

Volgens een aantal oppositiepartijen is er een concept-besluit gevormd tussen de 28 lidstaten over hoe het verdrag nu moet worden geïnterpreteerd.

Onder anderen CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt eist dat premier Rutte de stukken openbaar maakt, evenals een juridisch advies erover van de Europese Unie.

Langer de tijd nemen

Al sinds het Oekraïne-referendum begin april, waarbij een meerderheid van 61 procent tegen het verdrag stemde, is de premier naarstig op zoek naar een oplossing. Rutte heeft het feit dat hij wil dat Nederland het verdrag gewoon ratificeert nooit onder stoelen of banken gestoken. Toch blijft hij benadrukken dat er op een of andere manier ook recht moet worden gedaan aan de nee-stem bij het referendum.

Volgens de premier zou de nee-stem onder meer gehonoreerd worden door in een apart besluit een aantal dingen vast te leggen. Het belangrijkste daarin is dat het verdrag geen opstapje is naar een Oekraïens EU-lidmaatschap.

Eind oktober verklaarde hij dat hij meer tijd nodig had, en tot half december de tijd wilde nemen voor nieuwe onderhandelingen binnen de EU. Hij kreeg daarvoor steun in de Tweede Kamer. In de tussentijd is hij een aantal keren in Brussel geweest om het met collega’s te bespreken, maar wordt er slechts vaag over gecommuniceerd.

Openheid in belang van debat

De onderhandelingen verliepen bovendien niet erg soepel. Nederland zette eerder al in op een toevoeging van een klein tekstje aan het huidige verdrag – waarin moest staan dat het verdrag vooral over handel gaat en dat het niet betekent dat Oekraïne zomaar lid wordt van de EU – maar wist zelfs daarvoor geen steun te regelen.

De oppositiepartijen vinden nu dat de stukken openbaar moeten worden in belang van het debat over het onderwerp. Dat Kamerdebat wordt woensdag gehouden, een dag voor de Brusselse top waar ook dit onderwerp wordt besproken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.