#Baudet

Kamer legt Jan Roos (VNL) aan banden om interview ‘Patatbalie’

08 december 2016

De Tweede Kamer dreigt met verbanning van VNL-voorman Jan Roos als hij zich nog eens laat interviewen bij de grote vergaderzaal van het parlement. De Kamer heeft besloten om Roos voorwaardelijk te schorsen.

De VNL-lijsttrekker liet zich bevragen in een ruimte van het Kamergebouw waar dat alleen is toegestaan voor de 150 Kamerleden en bewindslieden.

Toegangspas tijdelijk inleveren 

Roos voert weliswaar de VNL-lijst aan, maar is nog niet vertegenwoordigd in het parlement. Hij kreeg al eens een waarschuwing, maar dinsdag gebeurde het wederom, toen hij zijn oud-collega van GeenStijl te woord stond bij de zogenoemde Patatbalie – de plek waar Kamerleden, ministers en staatssecretarissen vaak voor staan als ze worden geïnterviewd door de media.

Als dit nog eens voorvalt, dan moet hij zijn toegangspas tijdelijk inleveren, en kan Roos twee weken lang de toegang tot het hele Kamergebouw op zijn buik schrijven. De VNL-leider ziet in de straf ‘een poging van de gevestigde partijen om mij het zwijgen op te leggen’. Hij gaat proberen zich te gehoorzamen, maar denkt wel dat ‘het werk als VNL-lijsttrekker hem zo wel onmogelijk wordt gemaakt’. Hij houdt er rekening mee dat rivalen hem nu gaan provoceren om hem pootje te lichten.

Geen ruzie meer

Woensdag liet Roos nog weten een ‘goed en constructief gesprek’ te hebben gehad met Thierry Baudet, zijn vroegere compagnon bij het Oekraïne-referendum en thans van de Forum voor Democratie. Zowel Forum als VNL doet mee aan de Tweede Kamerverkiezingen in maart, en zijn daarmee dus tegenstrevers van elkaar.

Maar Roos wil de handen nu ineenslaan en geen ruzie meer maken. In een reactie tegenover Elsevier sloot Baudet zich bij het laatste aan, maar zei hij ook dat zijn Forum voor Democratie met alle ‘innovatieve krachten’ praat, met zoveel mogelijk partijen en politici, vanuit respect voor de verschillen en een focus op de overeenkomsten’ – van Harry van Bommel (SP) tot en met die andere nieuwkomer, GeenPeil.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.