nederland

Whatsappen op de fiets? Minister Schultz wil het toch verbieden

Door Tom Reijner - 12 december 2016

Appen op de fiets en intussen letten op het voorbijrazende verkeer: het gaat niet samen. Vaak gaat het gruwelijk mis. Minister van Verkeer Melanie Schultz van Haegen (VVD) wil het appen op de fiets nu aan banden leggen. 

Dat kondigt zij maandag aan in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat om een verbod voor het gebruik van het touchscreen op mobieltjes – omdat dit volgens experts op het gebied van verkeersveiligheid het meeste risico zou opleveren.

Het zou maar moeilijk te handhaven zijn

Niet alleen het mobieltje in de hand wordt verboden, ook het bedienen van een telefoon in de houder mag straks niet meer als het aan de minister ligt. Uit de brief van Schultz komt naar voren dat het verbod niet voor bellen op de fiets geldt. Dat mag, mits handsfree.

Whatsappen op de fiets zorgt voor ongelukken: verbieden dus, schreef René van Rijckevorsel in mei >Rene

De VVD-minister liet in mei weten een verbod op bellen en ander gebruik van mobieltjes op de fiets te gaan onderzoeken. Maar vorig jaar was Schultz nog helemaal niet zo zeker van een dergelijk verbod. want dat zou maar moeilijk te handhaven zijn.

Smartphone kan flink afleiden

Terwijl toen al wel duidelijk was hoe groot het gevaar is van smartphone-gebruik op de fiets. Smartphonegebruik speelt een rol bij een op de vijf fietsongelukken waarbij een jongere is betrokken, schreef Schultz’ ministerie in 2014.

‘Onze fietspaden, straten en wegen worden steeds veiliger. De zwakste schakel in het verkeer is ons eigen gedrag. De smartphone maakt ons leven leuker en makkelijker, maar het kan ook flink afleiden,’ schreef Schultz toen. Daarom werd de campagne ‘Aandacht op de weg’ in het leven geroepen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.