nederland

Nieuwe dienstregeling NS: wat u moet weten

Door Bauke Schram - 11 december 2016

Er gaat een hoop veranderen op het spoor. Vanaf zondag rijden treinen volgens de nieuwe dienstregeling, de grootste ingreep sinds 2007. Dit moet u weten over de wijzigingen.

De belangrijkste verandering is volgens NS dat er meer treinen zullen rijden. Op de trajecten Breukelen – Amsterdam, Leiden – Hoofddorp en Wijchen – Nijmegen worden extra sprinters ingezet, en tussen Den Bosch en Oss, en Groningen en Assen rijden tijdens extra sprinters tijdens de spits.

Wat gaat veranderen?

Op de website van NS.nl bleef het relatief rustig op zondag. Het bedrijf ontving tot 14.00 iets meer dan 3 miljoen aanvragen voor reisadviezen, terwijl het normaal in totaal ongeveer 3,8 miljoen ontvangt. Volgens NS verliep de eerste dag onder de nieuwe dienstregeling vlekkeloos, behalve een boom op het spoor, dat werd opgelost door de inzet van Arriva-bussen en –treinen.

Onder de nieuwe dienstregeling valt ook de vermindering van reistijden en op een aantal trajecten rijden treinen een stuk frequenter. Zo kunnen reizigers tussen Eindhoven en Den Haag gebruik maken van de hogesnelheidslijn, waardoor de reistijd wordt verkort.

Niet voor iedereen voordelen

Aan de andere kant doen reizigers langer over bepaalde trajecten. Zo wordt de reistijd tussen Vlissingen en Rotterdam met vier tot zes minuten verlengd. Bepaalde ritten tussen Almere en Utrecht duren ook langer.

Naast extra treinen en een toename in het aantal keer dat bepaalde treinen rijden, heeft de NS naar eigen zeggen bepaalde routes beter op elkaar aangesloten. De aansluitingen tussen Den Haag en Leiden zijn verbeterd, net als rond Amersfoort. Reizigers kunnen hun reistijd met 15 minuten verkorten tussen Eindhoven en Düsseldorf door snellere aansluiting in Venlo.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.