nederland

OM vervolgt ‘vrij groot aantal’ mensen na aangifte Simons

Door Bauke Schram - 22 december 2016

Het Openbaar Ministerie gaat zeker tien mensen vervolgen voor discriminatie, belediging of opruiing. Hoofdofficier van Justitie Theo Hofstee geeft aan dat een ‘vrij groot aantal’ mensen wordt vervolgd nadat oud-presentatrice Sylvana Simons aangifte heeft gedaan.

Simons deed aan het begin van de zomer aangifte nadat zij overspoeld werd door bedreigingen, beledigingen en racistische reacties op het nieuws dat ze de politiek in wil. De voormalige TMF-presentatrice sloot zich aan bij de beweging DENK van oud-PvdA-Kamerleden Selçuk Öztürk en Tunahan Kuzu.

Aangifte na uitzwaaidag en krantencolumns

Hofstee zegt tegen lokale omroep AT5 dat het OM vindt dat een groot aantal mensen ‘strafbaar hebben gehandeld’. Het gaat vooral om bedreigingen en gevallen van discriminatie. Eind mei zei Simons aangifte te doen tegen boze gebruikers van sociale media, maar ook tegen alle schrijvers van kranten- en tijdschriftartikelen en e-mails die ‘discriminerende’ uitlatingen bevatten.

Op Facebook werd een ‘uitzwaaidag’ georganiseerd op 6 december, de dag dat Sinterklaas uit Nederland vertrekt, en stelden gebruikers van Sociale Media bijvoorbeeld voor haar in de zee te gooien. Voordat Simons aangifte deed, gaf het OM al aan de zaak grondig te willen onderzoeken.

Vaker bedreigd

DENK heeft de afgelopen maanden meerdere bedreigingen ontvangen, en  Farid Azarkan heeft in december aangifte gedaan. In een bericht op een besloten Facebook-pagina werd de voormalige belangenbehartiger van Nederlandse Marokkanen serieus bedreigd, en de partij heeft ook een dreigbrief ontvangen van de ‘Wolven van Odin’ (waarschijnlijk een verwijzing naar de Soldaten van Odin) met de aanhef: ‘aan de Honden van Denk’.

‘De tijd voor ons antwoord is nu gekomen. We zijn verenigd, we zijn getraind en we zijn gewapend. Nu is het jullie buurt om je niet meer veilig te voelen en te moeten vrezen voor je gezin, familie en achterban. Jullie zijn begonnen, wij maken het af. Wij maken jullie af!’ zou er onder meer in de brief staan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.