#TK2017

PvdA-leden kiezen Lodewijk Asscher tot lijsttrekker

09 december 2016

Lodewijk Asscher is verkozen tot lijsttrekker van de PvdA voor de Kamerverkiezingen op 15 maart. Hij won de interne stembusgang van de huidige partijvoorzitter Diederik Samsom.

Dat maakte partijvoorzitter Hans Spekman vrijdagmiddag bekend. Asscher, vicepremier en minister van Sociale Zaken, won met 54,5 procent van de stemmen, Samsom kreeg 45,5 procent van de PvdA-leden achter zich. De verslagen partijleider zegt in een reactie terug te treden als fractievoorzitter, en per direct uit de Kamer te stappen.

‘Het is nu aan een ander. Het ga u goed.’ Samsom zei ongelooflijk trots te zijn op wat de afgelopen tijd was bereikt. ‘Aan die periode komt nu een eind. Leiderschap is niet vanzelfsprekend. Een mandaat moet opnieuw worden verdiend.’

Samsom ging persoonlijke aanval uit de weg

Samsom leidde de partij sinds 2012. In datzelfde jaar rondde hij de formatie met de VVD succesvol af, waardoor zijn partij toetrad tot de regering. In de aanloop naar de lijsttrekkersverkiezingen gingen Asscher en Samsom een paar keer met elkaar in debat. Waar Samsom de persoonlijke aanval veelal uit de weg ging, was vicepremier Asscher een stuk feller. De PvdA heeft een andere leider nodig, want anders gaan Wilders en de VVD er tijdens de verkiezingen op 15 maart volgend jaar met de buit vandoor, zei Asscher medio november.

De race tussen de PvdA-kandidaten betekent nog niet dat populariteit gegarandeerd is, schrijft Eric Vrijsen >
Eric Vrijsen

Volgens Samsom waren de verschillen tussen hem en de andere kandidaat maar klein.  ‘Het enige verschil waar Lodewijk en ik het niet over eens zijn, is dat ik weg moet,’ grapte hij. De PvdA hoopte met de verkiezingen dat de partij – die er in de peilingen heel erg slecht voorstaat – een nieuwe boost zou krijgen. Maar het ging de afgelopen tijd toch vooral over ruzies, met Kamerlid Jacques Monasch die zich ook in de strijd mengde, maar uiteindelijk niet mocht deelnemen. Monasch besloot daarna uit de fractie te vertrekken. De winnaar van deze verkiezingen heeft dus een flinke klus te klaren – met een moordende concurrentie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.