nederland

Zo pakt rechter rovende ‘asielzoekers’ Groningen aan

Door Emile Kossen - 08 december 2016

Terwijl een asielzoeker in Ter Apel busbeveiligers met de dood bedreigde, werden woensdag twee Algerijnse migranten veroordeeld tot onvoorwaardelijke gevangenisstraffen. Het Openbaar Ministerie (OM) wil criminele asielzoekers uit veilige landen van de straat houden en zo snel mogelijk uitzetten.

Twee Algerijnen, van 23 en 33 jaar oud, werden begin november in Groningen aangehouden. Ze zouden ’s nachts meerdere jonge vrouwen hebben aangesproken en vier telefoons hebben gestolen. Een van de meisjes ging achter de daders aan en riep de hulp van de politie in.

Rechtbanktekening van de verdachten.

De rechter zei dat de mannen duidelijk op rooftocht waren door Groningen, op zoek naar dure spullen van jonge meisjes. De asielzoekers ‘dragen op een negatieve wijze bij aan de maatschappelijke opinie ten aanzien van echte vluchtelingen’, zei de rechter, die besloot de mannen een onvoorwaardelijke celstraf van vijf maanden op te leggen. De jongste man wacht op een asielaanvraag in Duitsland, de oudste verblijft in het asielzoekerscentrum in Assen.

Meteen opsluiten, om nieuwe vlucht te voorkomen
Het OM is blij met de uitspraak, maar geeft ook aan dat de problemen na een veroordeling niet gelijk zijn opgelost. Het is de bedoeling dat als criminele asielzoekers vrijkomen, ze meteen in bewaring worden gesteld. ‘Om hem uiteindelijk uit te zetten. Dat is het doel,’ aldus officier van justitie Pieter van Rest.

Het blijkt vaak lastig om immigranten uit veilige landen uit te zetten. In veel gevallen gooien ze hun paspoorten weg voordat ze naar Nederland komen, waardoor hun land van herkomst, bijvoorbeeld Marokko of Algerije, de asielzoekers niet wil terugnemen. Als de migranten een asielprocedure hebben lopen in een veilig derde land, moeten ze eigenlijk daar naartoe.

Asielzoeker dreigt keel door te snijden
Vrijwel tegelijkertijd met de rechtszaak in Groningen zorgde een andere asielzoekers in Ter Apel voor nieuwe problemen. Een bewoner van het azc in Ter Apel bedreigde beveiligers van Qbuzz met twee messen, meldt RTV Drenthe. Hij zou gebaren hebben gemaakt dat hij hen de keel wilde doorsnijden, nadat hij geen kaartje wilde kopen.

Qbuzz trok eerder deze week aan de bel: veel asielzoekers uit veilige landen vertonen asociaal en agressief gedrag en weigeren te betalen voor een busrit. Buschauffeurs worden nu extra beveiligd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.