nederland

Regering ziet niets in anoniem solliciteren tegen discriminatie

Door Elif Isitman - 12 december 2016

Bij de Rijksoverheid komt geen grootschalige proef met anoniem solliciteren. Althans, als het aan de regering ligt.

De Tweede Kamer pleitte eerder voor een proef met anoniem solliciteren bij het Rijk, om te testen of het werkt in de strijd tegen discriminatie. De regering voelt er vooralsnog iets voor.

Het is een initiatief van PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch en zijn collega’s, die vinden dat de Rijksoverheid een voorbeeldrol op zich moet nemen in de ‘strijd tegen de hardnekkige discriminatie op de arbeidsmarkt’.

Niet duidelijk dat anonimiteit leidt tot diversiteit

Volgens minister Stef Blok (VVD) voor Wonen en Rijksdienst is het niet zonder meer duidelijk dat anoniem solliciteren leidt tot meer verscheidenheid op de werkvloer. Hij verwijst daarbij naar de proef van de gemeente Den Haag, waarbij de kans op een allochtone sollicitant niet echt toenam.

Volgens de regering is er inderdaad sprake van ‘onbewuste vooroordelen’ bij recruitmentpersoneel, maar zijn er daarom bijvoorbeeld al trainingen die het selecteren zonder vooroordelen moeten bevorderen.

Ook geen positieve discriminatie meer

Den Haag deed eerder proeven met anoniem solliciteren, waarbij de naam, geboorteplaats en het geboorteland van de sollicitant onleesbaar worden gemaakt. Pas daarna ging de informatie naar de sollicitatiecommissie. De gemeente noemde de proef een ‘groot succes’ en breidt deze zelfs uit: ook de leeftijd van de sollicitant wordt in het vervolg weggewerkt.

Maar tijdens de proefperiode bleek dat de kans op een sollicitant met een migratie-achtergrond amper toenam: van 7,1 procent in 2015 naar 8 procent in 2016. Uiteindelijk werden wel flink meer allochtonen aangenomen door de gemeente, maar dat gebeurde pas na het eerste gesprek: op dat moment was het solliciteren natuurlijk niet meer anoniem.

Daarnaast bleek uit recent Frans onderzoek dat anoniem solliciteren de kans op een baan juist verkleinde voor minderheden, deels omdat positieve discriminatie niet meer mogelijk was.

Redenen voor werkloosheid

Eerder stelde de gemeente Amsterdam vast dat allochtone jongeren, die veel vaker werkloos zijn dan hun autochtone tegenhangers, vooral vaak ‘het gevoel’ hebben dat ze worden gediscrimineerd door werkgevers.

In de praktijk blijkt dat niet de belangrijkste reden voor de hoge werkloosheid, maar komt naar voren dat allochtone jongeren relatief vaak een laag opleidingsniveau hebben, kampen met hoge schulden en vaker een strafblad hebben.

De gemeente Den Haag is nog altijd vastberaden om het aantal ambtenaren met een migrantenachtergrond te verhogen. Vanaf komend jaar krijgen Hagenaars met een migrantenafkomst voorrang, als autochtone kandidaten even geschikt blijken. Zo moet binnen afzienbare tijd zeker een op de drie ambtenaren allochtoon zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.