nederland

Werd Anne Frank wel echt verraden? Onderzoek komt met nieuw perspectief

Door Elif Isitman - 16 december 2016

ER schijnt nieuw licht op de arrestatie van Anne Frank en zeven andere onderduikers in het Achterhuis in Amsterdam. Fraude met voedselbonnen of illegale arbeid heeft mogelijk een rol gespeeld bij de inval.

Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Anne Frank Stichting, dat vrijdagavond bekend werd gemaakt.

Illegale arbeid bonnenhandel

Dat betekent dat Anne Frank mogelijk niet verraden was, zoals altijd werd gedacht. De centrale vraag in het onderzoek was op grond van welke informatie de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog het pand aan de Prinsengracht binnenvielen en waarom precies daar. Zeker is in ieder geval dat er sprake was van illegale arbeid en bonnenhandel.

Er werd altijd aangenomen dat de Sicherheitsdienst gericht op zoek was naar Joodse onderduikers en dat de mensen achter de boekenkast met daarachter de toegangsdeur in het Achterhuis zijn verraden. Wellicht zocht de Duitse staatsinlichtingendienst in het pand dus naar illegale arbeiders of bonnen en stuitten de agenten toen op Anne en de zeven andere onderduikers.

Dagboek van Anne Frank

‘Verraad als uitgangspunt leverde ondanks tientallen jaren onderzoek geen resultaat op”, zegt directeur Ronald Leopold van de Anne Frank Stichting. ‘Ons onderzoek weerlegt de mogelijkheid van verraad niet, maar laat zien dat ook andere scenario’s in ogenschouw genomen moeten worden.’ Hij hoopt dat andere onderzoekers nu redenen zien om nieuwe sporen te volgen.

In februari 1945, een halfjaar na de inval en maar kort voor het einde van de Tweede Wereldoorlog, overleed Anne Frank – toen vijftien jaar oud – in het concentratiekamp Bergen-Belsen. Het dagboek dat ze in haar onderduiktijd had geschreven, werd later een wereldwijde bestseller.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.