nederland

Wie wordt Nederlander van het Jaar?

Door Inge Kolen - 06 december 2016

Elk jaar wijst Elsevier een Nederlander van het Jaar aan. Dit is een Nederlander die als geen ander een stempel op het afgelopen jaar heeft gedrukt, dat jaar symboliseert of dat jaar een bijzondere prestatie heeft verricht. Dit jaar maakt de redactie van Elsevier op 7 december bekend wie deze bewonderenswaardige Nederlander is.

Het is de dertiende keer dat Elsevier deze verkiezing houdt. De redactie heeft zich in 2004 laten inspireren door weekblad Time, dat al sinds 1927 een Person of the Year aanwijst. Voorgaande Nederlanders van het Jaar zijn Ayaan Hirsi Ali (2004), Rijkman Groenink (2005), de soldaat in Uruzgan (2006), Joop van den Ende (2007), Wouter Bos (2008), Linda de Mol (2009), de politicus (2010), Mark Rutte (2011), koningin Beatrix (2012), Wim Pijbes (2013), Ahmed Aboutaleb (2014) en Dafne Schippers (2015).

Dafne Schippers, die in 2015 wereldkampioen werd op de 200 meter in Peking, was volgens Elsevier een lichtpunt in een jaar waarin optimisten flink op de proef zijn gesteld. Het lukte haar om het land, in een jaar vol narigheid, te laten uitbarsten in collectief gejuich. Er was wereldwijde bewondering en verbazing voor de prestaties van ‘the girl nextdoor’.

De Nederlander van het Jaar 2016 heeft met Schippers gemeen dat ze beide heel bijzondere prestaties hebben geleverd. Hij of zij behoort tot de buitencategorie van extreem getalenteerde mensen en heeft dit jaar een unieke stap gemaakt. Wie de verkiezing van Elsevier dit jaar heeft gewonnen, leest u morgen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.