#TK2017

50Plus sluit PVV niet uit, maar Wilders moet wel ‘door de knieën’

17 januari 2017

De 50Plus-partij sluit als een van de weinigen gesprekken met de PVV over het vormen van een regering niet uit. PVV-leider Geert Wilders moet daarvoor volgens 50Plus-voorman Henk Krol wel aan twee voorwaarden doen.

De AOW-leeftijd moet teruggebracht worden naar 65 jaar, en de PVV moet het standpunt over vluchtelingen wijzigen, schrijft Krol in een ingezonden stuk in de Volkskrant dinsdag.

AOW-leeftijd en vluchtelingen

Op het punt van migranten staat 50Plus volgens Krol voor een ‘streng en rechtvaardig beleid waarbij Nederland voor de echte gevallen waarin geweld en dood een rol spelen een verhoudingsgewijze bijdrage levert’. Volgens Krol zal de PVV op dat punt ‘na 15 maart door de knieën moeten’.

Wat betreft de AOW-leeftijd heeft de PVV volgens Krol ‘gezorgd dat deze leeftijd wel omhoog ging door de dag na de verkiezingen in 2012 de verkiezingsbelofte op dit punt te breken. De PVV moet 50Plus steunen dat dit teruggedraaid wordt’. Aan de twee voorwaarden kan ‘niet gesjoemeld worden’, aldus Krol.

50Plus wil in PVV-poel vissen

Andere partijen spraken zich eerder uit tegen een samenwerking met de PVV. Met name premier Mark Rutte, die de deur voor een samenwerking met de PVV afgelopen zondag definitief dichtgooide: ‘Dat gaat niet gebeuren. Die kans is niet 0,1, de kans is nul’. Rutte is van mening dat zijn VVD en de PVV te veel van standpunt verschillen. Vooral de ‘minder Marokkanen’-uitspraak van Wilders, en het feit dat hij na zijn veroordeling zware kritiek uitte op de rechterlijke macht, zijn redenen voor Rutte om niet met hem in zee te willen gaan.

50Plus is overigens geen fan van de partij, maar probeert wel in : door de partij uit te sluiten hoopt Krol ervoor te zorgen dat de PVV als gevolg van de afwijzing van andere partijen niet mer stemmen krijgt. Daarnaast stemmen er volgens Krol ‘een heleboel gewone, aardige, nette, hardwerkende mensen’ op de PVV. Die moeten volgens hem weten dat ‘we ook met hun opvattingen rekening houden’. Hij richt zich nadrukkelijk op het werven van PVV-stemmers: zijn partij zal volgens hem ‘deze PVV-stemmers duidelijk maken dat er voor hen een aantrekkelijk alternatief is’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.