nederland

Veroordeelde Mongoliër: ‘Asielzoekers leren elkaar stelen’

Door Emile Kossen - 17 januari 2017

Vier asielzoekers uit Mongolië zijn door de rechter veroordeeld tot korte celstraffen voor diefstal. Tegen de rechter deed één van hen een boekje open over hoe asielzoekers elkaar aanmoedigen om diefstallen te plegen.

Drie Mongoliërs verbleven in het asielzoekerscentrum in Oranje, toen ze op rooftocht gingen in het nabijgelegen Beilen. De vrouwen, 44, 56, en 67 jaar werden in september betrapt op het stelen van grote hoeveelheden kleding. De oudste vrouw werd door de politie – met volgepropte tassen – aangehouden. De vrouwen – die door heel Europa diefstallen pleegden – moeten twee maanden cel in, meldt RTV Drenthe.

Stelen is makkelijk in Nederland, zeiden asielzoekers tegen elkaar
Een andere Mongoliër, een 34-jarige vrouw, kreeg ook een celstraf voor diefstal. Zij zat, samen met haar twee kinderen, in het azc in Ter Apel. Op 5 oktober trok ze naar de binnenstad van Emmen, waar ze veel kleding stal. Ze werd betrapt: aan de politie vertelde ze dat ze niet genoeg geld had om kleding voor zichzelf en haar kinderen te kopen. Het zakgeld (12,95€ per persoon per week) dat ze in het azc krijgt, zou niet voldoende zijn.

Tegen de rechter zei ze dat andere asielzoekers haar hadden verteld hoe makkelijk het was om kleding te stelen in Nederland, zo schrijft RTV Noord. Ze zeiden dat het enkel een kwestie was van zoveel mogelijk kledingstukken over elkaar heen te trekken en daarna de prijskaartjes ervan af te trekken.

Meer dan 300 keer huisarrest
Asielzoekers uit veilige landen – waartoe ook Mongolië behoort – zorgen op veel plekken in Nederland voor overlast. Rond de jaarwisseling kregen daarom 340 overlastgevers huisarrest, meldt staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel, VVD) dinsdag.

Het gaat vooral om kleine criminaliteit zoals diefstal. Groepen Noord-Afrikanen kwamen eerder negatief in het nieuws omdat ze op rooftocht gingen: onder meer in het nachtleven van Groningen aasden ze op de telefoons van beschonken inwoners.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.