nederland

Cliteur: ‘Raad Amsterdam liet zich ophitsen over Balie-debat’

Door Bauke Schram - 27 januari 2017

Op woensdagavond vergaderde de gemeenteraad van Amsterdam en het College van Burgemeester en Wethouders over een omstreden debat in De Balie over moslims in Nederland. Dat kwam de raad op een felle reactie van rechtsgeleerde Paul Cliteur te staan.

Het gaat om het debat ‘Waarom haten ze ons eigenlijk?’ dat werd gehouden in het populaire Amsterdamse debatcentrum De Balie. Cliteur, een van de auteurs die meeschreven aan het gelijknamige boek waar het debat op is gebaseerd, was een van de panelleden, samen met de Vlaamse filosoof Wim van Rooy en de terreurexpert Halim El Madkouri .

Cliteur verdedigde Wilders tijdens ‘minder, minder’-proces: ‘Rechter kan afwijkende mening niet bestraffen’2016-09-23 09:29:21 SCHIPHOL - Advocaat Geert-Jan Knoops en Geert Wilders in het Justitieel Complex Schiphol voor het vervolg van de strafzaak tegen Geert Wilders. De PVV-voorman wordt vervolgd voor het aanzetten tot haat, discriminatie, belediging en uitlokking vanwege de minder minder-uitspraak die hij deed over Marokkanen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 2014. ANP REMKO DE WAAL

‘Openlijk racisme en Apartheidsfantasieën’

Tijdens de gemeenteraadsvergadering gaf onder anderen GroenLinks-fractievoorzitter Amsterdam Rutger Groot Wassink aan dat er volgens de partij sprake is van ‘openlijk racisme en Apartheidsfantasieën’. Vooral het feit dat de uitspraken ‘onweersproken bleven’, was zorgelijk.

Door verschillende politici werd de vraag opgeworpen of de uitspraken wel ‘binnen de grenzen van de rechtsstaat’ vallen. D66-wethouder Kajsa Ollongren zei het ‘voorstelbaar te achten’ dat de opmerkingen strafbaar zijn.

Volgens Cliteur is het in eerste instantie al raar dat de raad het volledige debat niet zou hebben gevoerd, maar zich ‘zou hebben laten ophitsen door enkele fragmentjes die door [VARA-website, red.] Joop.nl bij elkaar zijn geknipt.’ Op de website werd een artikel gepubliceerd van een anonieme schrijver met de kop: ‘Kijk en huiver, onvervalste moslimhaat in De Balie.’ Dat schrijft de rechtsgeleerde in een artikel op TPO.nl.

‘Aantal moslims in Westerse landen beperken’

Het gaat over een vraag die werd gesteld tijdens het debat over het ‘terugbrengen van het aantal moslims tot één a twee procent van de bevolking’ in Westerse landen. Cliteur kwam onder vuur te liggen omdat hij toen aangaf dat men ‘beter voorzichtiger kan beginnen’. Hij had het toen echter over bijvoorbeeld het aannemen van kritische islamologen op Westerse universiteiten.

De rechtsgeleerde beticht de gemeenteraad, en minister Lodewijk Asscher (PvdA), die boos over het debat twitterde, van hypocrisie. ‘U heeft kennelijk niets te zeggen als antwoord op de vraag die op onze avond centraal stond, maar wel heel veel over (vermeend) racisme en onheuse bejegening van de moslimbevolking.’

Bekijk het volledige debat hier:

“Waarom haten ze ons eigenlijk?” – Programma van Stichting Werkelijkheid in Perspectief from De Balie on Vimeo.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.