nederland

Zo reageert Rutte op Amerikaanse moslimban

29 januari 2017

Mark Rutte heeft na verschillende vragen gereageerd op het inreisverbod dat van kracht is in de Verenigde Staten. Samen met de minister van Buitenlandse Zaken, Bert Koenders (PvdA), veroordeelt hij de ‘moslimban’.

‘Nederland is ervan overtuigd dat vluchtelingen van oorlog en geweld een veilig heenkomen verdienen ongeacht hun afkomst of geloof. Deze opvatting blijven we uitdragen,’ schrijven Rutte en Koenders in een persbericht. ‘Wij zijn alert op de mogelijkheid dat potentiële terroristen misbruik maken van asielprocedures. Veiligheidsdiensten hebben hier een belangrijke taak.’

Waarom reageerde Rutte nog niet?

Verschillende politieke partijen hadden premier Mark Rutte al opgeroepen te reageren op de door president Donald Trump ingevoerde ‘moslimban’. Coalitiegenoot PvdA en oppositiepartijen D66, GroenLinks en SP eisten een reactie op de ‘walgelijke discriminatie’. Op Twitter schrijft PvdA-leider Lodewijk Asscher: ‘Mensen weigeren op basis van geloof of geboorteplek is discriminatie. Een klap in het gezicht van onze vrije wereld.’

In eerste instantie wilde Rutte niet reageren. Zijn woordvoerder liet aan journalisten weten dat de premier zich zondag, Holocaust Memorial Day, wilde richten op het herdenken van de slachtoffers van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog.

‘Strijd tegen terrorisme rechtvaardigt ban niet’

Intussen hebben ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Canadese premier Justin Trudeau de acties van de nieuwe president al veroordeeld. ‘Als je vlucht voor vervolging, oorlog of terrorisme, zullen Canadezen je welkom heten, ongeacht je religie’ aldus Trudeau op Twitter.  ‘Diversiteit is juist onze kracht.’

Ook Merkel haalt uit naar Trump: ‘Ze is ervan overtuigd dat de broodnodige en felle strijd tegen het terrorisme uitsluiting op grond van afkomst of geloof zonder specifieke verdenkingen niet rechtvaardigt,’ zegt een woordvoerder van de Berlijnse regering. Volgens Duitse media had zaterdag een telefoongesprek plaats tussen Merkel en Trump. Er zou toen geen sprake zijn geweest van onenigheid tussen de twee staatshoofden.

Merkel wil nu kijken wat de mogelijke gevolgen zijn voor Duitse burgers met een dubbele nationaliteit. Waar mogelijk wil zij hen helpen in gesprek met de Amerikaanse autoriteiten. Trump bepaalde vrijdagavond per decreet dat bezoekers uit Irak, Iran, Jemen, Libië, Somalië, Soedan en Syrië voorlopig niet welkom zijn. Daarnaast laat hij de komende vier maanden ook geen vluchtelingen toe in zijn land.

‘Amerikanenban’

Een groot deel van de landen op de lijst reageert woest: in Irak heeft een groep paramilitairen een ‘Amerikanenban’ aangevraagd. De Iraakse ‘Volksmobilisatie’ heeft het parlement in Bagdad gevraagd Amerikanen uit te zetten en burgers uit de Verenigde Staten toegang te weigeren op vliegvelden.

Volgens het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken is de ban een ‘schandelijke belediging van de islamitische wereld en vooral het Iraanse land’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.