nederland

Rechter: Eindhoven mocht haatpredikers niet weigeren

Door Tom Reijner - 30 januari 2017

De gemeente Eindhoven heeft ruim een jaar geleden ten onrechte de komst van zeven buitenlandse ‘haatpredikers’ naar een conferentie verboden.

De toenmalige burgemeester Rob van Gijzel (PvdA) heeft op ontoelaatbare wijze inbreuk gemaakt op het recht van vergadering, vindt de rechtbank in Den Bosch.

Beledigend voor homo’s en Joden

Van Gijzel verbood de komst van de islamitische predikers naar de Al Fourqaan-moskee uit angst voor verstoring van de openbare orde. De mannen hadden zich beledigend uitgelaten over homo’s, Joden, ongelovigen en vrouwen. Ook zouden ze de gewelddadige jihad hebben verheerlijkt.

De burgemeester besloot de sprekers uit het Midden-Oosten te weigeren, nadat hij advies had ingewonnen bij Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof. De visa van de imams uit Egypte, Syrië, Saudi-Arabië, Sudan en Kuweit, werden ingetrokken.

Mogelijkheid om in beroep te gaan

De islamitische stichting Waqf verloor een kort geding over de kwestie, maar kreeg in de bodemzaak maandag alsnog gelijk. Advocaat Ümit Arslan van stichting Waqf noemde de uitspraak een belangrijke overwinning met gevolgen voor soortgelijke zaken.

‘De rechter heeft geoordeeld dat ook in deze context grondrechten belangrijker zijn,’ zegt Arslan. De raadsman weet niet of de Eindhovense moskee al concrete plannen heeft om opnieuw omstreden sprekers uit te nodigen. De gemeente kan nog in beroep gaan bij de Raad van State.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.