nederland

Vuurwapengevaarlijke Elias Adahchour staat op lijst voortvluchtige criminelen

Door Tom Reijner - 25 januari 2017

Precies een week geleden wist de vuurwapengevaarlijke gevangene Elias Adahchour te ontsnappen tijdens een behandeling in een Rotterdams ziekenhuis. Sindsdien ontbreekt van hem elk spoor. Adahchour is nu op de Nationale Opsporingslijst gezet.

Op deze lijst staan de vijftien meestgezochte verdachten en veroordeelden van Nederland, waarnaar de politie dringend op zoek is.

Niemand mag Adahchour zelf benaderen

Ze staan vermeld onder hun volledige naam, en foto’s – zodat mensen hen kunnen herkennen, en snel de politie kunnen inschakelen. Onder de gezochte personen zijn bijvoorbeeld de broers-Markiet, die allebei worden gezocht vanwege de moord op een familielid – een Schiedammer die, na te zijn vermoord, in het water werd gedumpt.

Ook Alex Kwame Fuachie is te vinden op de lijst. Hij staat ‘internationaal gesignaleerd’ vanwege een zeer gewelddadige overval op een gezin in Bloemendaal in 2008. Voor de 24-jarige Adahchour geldt dat niemand hem mag benaderen. De politie waarschuwt dat hij vuurwapengevaarlijk, onberekenbaar en gewelddadig is. ‘Bel meteen 112 als u hem ziet.’

Adahchour rende de snelweg over

Adahchour zat tot een week geleden in voorlopige hechtenis, omdat hij werd verdacht van twee schietpartijen in Rotterdam-Zuid, eind vorig jaar. Toen hij het Sint Franciscus Gasthuis bezocht – een ziekenhuis in het noorden van Rotterdam – wist hij te ontkomen aan zijn begeleiders. Hij was zijn bewakers – die drie waarschuwingsschoten afvuurden – te slim af en wist te ontkomen met nog een handboei om zijn linkerhand.

Een toevallige passant zag de crimineel wegrennen, met agenten achter hem aan. Daarna liep hij – tijdens de spits – de snelweg A20 over. Sinds die dag – de 18e januari – is Adahchour uit het zicht verdwenen.

De klopjacht die op touw werd gezet, leverde ondanks de inzet van groot materieel als helikopters nog niets op. Bij de politie zijn tientallen tips binnengekomen over de voortvluchtige. Die worden allemaal bekeken, liet de politie eerder weten, maar ‘de gouden tip zit er tot dusver niet bij’. Dit weekeinde werd een inval gedaan in een huis in Rotterdam, maar daar werd hij niet aangetroffen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.